Puslapiai

2013-04-21

Evelinos "Trifle"


"Trifle" - anglų kalboje reiškia mažmožis, smulkmena. Šiai grupei priklauso desertai, kurie suformuojami vazose arba mažuose skaidriuose indeliuose. And dugno beriami sulaužyti sausainiai, biskvito arba kekso kubeliai, o toliau sluoksnuojami kremai, uogos, putėsiai, vaisiai, riešutai... Lietuviamas geriausiai žinomi šioje grupėje desertai yra "Juodos duonos tortas" ir "Tiramisu".

"Trifle" galima gaminti didelėj vazoj iš 16 sluoksnių, bet kai visi puls semti šį desertą, tai jis greit praras savo vaizdą. Aš gaminu "Trifle" mažose vazelėse arba stiklinėse, tik iš 3-4 sluoksnių - tiek užtenka vienai gurmaniškai porcijai, o ir vaizdas, kai ant stalo išrykiuojama puošnių stiklinaičių virtinė - nuostabus.

Šiandien pateikiu patį elementariausią, bet visiškai tobulą "Trifle", kurį gali paruošti 5 metų vaikas. Mano dukrelė "Evelina" gražiai moka suformuoti desertus indeliuose, o man belieka tik supirkti produktus.

Šiame recepte plakamąją grietinėlę galima pakeisti ledais arba nesaldintu graikišku jogurtu, į jį įmaišius 2 Valg. Š. jūsų mėgstamo medaus ir šlakelį citrinų sulčių.

Paruošimui reikia turėti 2 dubenis, mikserį, 6 stiklines. Išeiga 6 porcijos.

Produktai:
  • 200 g "Angelų biskvito" (receptas įrašo apačioje), arba jūsų mėgstamo kekso, biskvito, sausainių be pertepimo
  • 450 ml plakamosios grietinėlės (40% riebumo) 
  • 500 g braškių ar kitų uogų, gali būti atitirpintos šaldytos uogos
  • 3 Valg. Š. cukraus
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
Paruošimas:
  1. Šviežias braškes supjaustome ketvirčiais, apiberiame 2 Valg. Š. cukraus ir paliekame 10 min. sultims išsiskirti. Jei naudojame šaldytas uogas, jas atitirpiname, apiberiame cukrumi - pjaustyt nereikia.
  2. Dubenyje mikseriu iki purumo išplakame grietinėlę, pridėję 1 Valg. Š. cukraus. Plakimo pabaigoje įmaišome vanilę.
  3. Biskvitą ar kitą pasirinktą kepinį supjaustome 1-2 cm dydžio kubeliais. 
  4. Indeliusoe sluoksniuojame: 1) biskvito kubeliai, 2) plakta grietinėlė, 3) uogos; 4) apliejme iš uogų išsiskyrusiu sirupu. Skanaus!

Biskvitas "Angelų biskvitas" (Angel Food Cake - angl.) 
pagal Martą Stewart
 
Biskvitas "Angelų biskvitas" gamintas iš plaktų kiaušinio baltymų, be sviesto, jame mažai cholesterolio ir beveik nėra riebalų. Šis biskvitas skaniausiais su "Bourbon Creme Anglaise", šokolado padažu, vaniliniais ledais, uogų tyre...


Išeiga 8 porcijos. Darbo trukmė 30 min., viso ruoša užtruks 70 min. Paruošimui reikia turėti "Vainiko" torto kepimo formą su išimamu dugnu, sietelį, 2 dubenis, mikserį, silikoninę mentelę, plastikinį peilį.

Produktai:
  • 1 puodelis (236 ml) kvietinių aukščiausios kokybės miltų (405 D)
  • 1/4 arb. š. smulkios druskos
  • 12-os didelių kiaušinių baltymai, kambario temperatūros
  • 1 arb. š. vyno akmens miltelių (cream of tartar - angl.), arba 2 arb. š. citrinos sulčių
  • 300 ml balto smulkaus cukraus
  • 2 arb. š. vanilės ekstrakto 
Paruošimas:
  1. Paruošiame 180°C (350°F) karštumo orkaitę. 
  2. Sietelyje virš dubens sumaišome miltus su druska, išsijojame. 
  3. Atskirame dubenyje mikseriu apie 1-2 min. plakakame kiaušinių baltymus, pridedame vyno akmens miltelių, toliau plakame iki minkštų putų - apie 5 min. Dabar pamažėle pilame cukrų ir toliau plakame iki standžių putų. Pilame vanilės ekstrakto, plakame 10 sekundžių, kad viskas susimaišytų.
  4. Miltus vėl atgal pilame į sietelį ir sijojame į baltymų plakinį, pastarajį švelniai maišydami mentele.
  5. Tešlą švelniai krečiame į kepimo formą (jos nereikia tepti riebalais), paviršių išlyginame. Peiliu subadome tešlą, kad pašalinti didelius oro burbulus.
  6. Pašauname į orkaitę ir kepame 35-40 min. Gerai iškepęs biskvitas "Angelų biskvitas" bus gražiai parudavęs, paspaudus paviršių - minkštas ir spyruokluojantis, lyg kempinė.
  7. Formą su biskvitu apverčiame dugnu aukštyn ir taip paliekame 1 val. pamažėle vėsti kambario temperatūroje. 
  8. Plastikiniu peiliu apvedame aplink biskvito perimetrą. Atsegame formos dugną ir peiliu nuo jo nugremžiame prilipusį biskvitą.
Šokoladinis "Angelų biskvitas" variantas:
Pakeičiame recepte 1/4 puodelio miltų į 1/4 puodelio nesaldintos kakavos miltelių, sumažiname vanilės ekstrakto kiekį iki 1 arb. š.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą