Puslapiai

2013-01-04

Silkė su kepintais grybais ir linų sėmenim


Šiam receptui idėją suradau čia, adaptavau receptą savo skonio receptoriams, ir dabar labai džiaugiuosi savo radiniu, nes nuo šiol, esu tikra, ši silkutė bus nuolatinė mūsų Kūčių stalo puošmena.

Paruošimas greitas ir paprastas, rezultatas - labai skanus. Kepinti grybai slidžiame padaže, traškūs linų sėklų krisleliai, šali sūrūs silkės kąsneliai - tai puiki skonio harmonija.

Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, gražią ovalo formos lėkštę.

Produktai: 
  • 300 g silkių filė (gali būti sūdyta, marinuota arba ruošta aliejuje)
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 150-200 g (pusė pakuotės) baltų arba rudų pievagrybių
  • 3-4 skiltelės česnako
  • 1 Valg. Š. linų sėmenų
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • kuokštelis petražolių arba žalių svogūnų laiškų
  • 1 vnt. vynuoginis pomidoriukas - papuošimui
Paruošimas:
  1. Grybus šepetėliu nuvalome ir nusausiname, supjaustome plonais 2 mm griežinėliais.
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Pradžioje maišydami apkepiname grybus, kol bent viena kiekvieno gabaliuko puselė paruduos, t.y. apie 5-7 min.
  3. Pridedame plonais griežinėliais supjaustyto česnako, beriame linų sėmenų, pasūdome ir papipiriname, viską išmaišome ir, uždengus keptuvę dangčiu, kepame dar 1 min. Nukeliame keptuvę nuo liepsnos ir paliekame 2,5 val. kambario temperatūroje po dangčiu aušti - taip geriau atsiskleis ingredientų skoniai. 
  4. Ovalo formos lėkštelės visą dugną padengiame silkės filė gabaliukais, gražesnius gabaliukus dėliojame apie lėkštės perimetrą. Ant sillkių filė dedame pilnai ataušusius grybus. Puošiame žalumynais - žuvies uodegą, įstatome pomidoriuką - žuvies akį. Uždengiame patiekalą kita lėkšte (arba plastikine maistine plėvele), paliekame šaldytuve bent 1 val. skoniams persisunkti.
Toje pačioje lėkštelėje kitų metų Kūčių silkė. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą