Puslapiai

2013-01-05

Limeta


Saldžioji persinė citrina arba "Limeta" - tai greitai augantis citrusų šeimos augalas, kurio lapai labiau ovališki, lyginant su citrinmedžiu. Limetų tėviškė - pietų ir pietryčių Azija. Italijoje ir kituose Viduržemio jūros regionuose šis augalas labai populiarus auginti soduose, kaip dekoratyvinis, orą kvepinantis. Jis neatsparus šalnoms (ne šalčiau kaip +5°C), tad žiemą jį reikia uždengti arba nešti į patalpą.
Šis medis dažnai auginamas patalpose, vazonuose, jis žydi švelnaus malonaus kvapo baltais arba violetiniais žiedais, šie žiedai yra valgomi, jais puošiami šventiniai patiekalai. Limeta žydi pavasarį, o vaisiai sunoksta žiemą. Palikti ant šakų vaisiai ilgai kabo ir išlieka švieži. Auginamas lauke, palankiame klimate, limetos medis gali siekti 8 m aukštį. Vazonuose šis medis išlieka nedidukas. Vaisius apvalus, maždaug 5-7 cm skersmens, žievelė gali būti lygi arba grublėta, priklausomai nuo limetos rūšies. Tarp lapų ant šakų auga netankiai išsidėstę įspūdingi ilgi spygliai.

Nuotraukos šaltinis: http://swbiodiversity.org/seinet/taxa/index.php

Limetos vaisiaus minkštimas giliai geltonos spalvos, labai sultingas, sėklų nedaug. Iš vienos limetos aš išspaudžiau 120 ml gelsvų sulčių. Skonis - labiau saldus nei rūgštus, primena apelsino skonį su kartumo gaidele, mažai primena citrinos skonį. Žievelė kvapni lyg kvepalai, tiesiog svaiginančiai nuostabus, mistiškas kvapas. Limetos žievelės tarkiai naudojami desertams ir gėrimams užkvepinti bei pagardinti.
Nuotraukos šaltinis: http://eol.org/pages/488252/overview

Indijoje, Pakistane ir Bangladeše šis vaisius vadinamas "Mosambi", labai paplitusios prekyboje mosambi sultys. Irane šis augalas laikomas vaistiniu, limetų sultimis gydomas peršalimas.
Nežiūrint saldaus vaisiaus skonio, jame yra didelė koncentracija vitamino C, tad jis labai tinka imunitetui stiprinti, ypač kas netoleruoja citrinų rūgštumo.

Mano patyrimu, limetos geriausiai tinka sulčių gamybai, ypač maišant su kitų vaisių sultimis arba tyrelėmis (glotnučiams/smoothie). Limetų sultyse galima marinuoti paukštieną: antieną, vištieną, kalakutienos krūtinėlę. Vištienos krūtinėlė, marinuota limetos sultyse bus kvapni ir sultinga, be rūgštumo, limetos kartumą neutralizuoja garstyčios. Jei turėčiau daugiau vietos savo namuose ir lubos būtų kiek aukštesnės, būtinai auginčiau gražuolę-kvapnuolę limetą vazonėlyje.

Labai skanus receptas grilio sezonui: limetas pjauname pusiau statmenai skiltelėms, 4-5 min. kepame ant grilio grotelių pjūvio dalimi žemyn. Limetose esantis saldumas šiek tiek karamelizuojasi. Tiekiame į stalą šalia mėsos, daržovių ar desertų. Grilintų lemtų sultimis sulaistytas maistas - nuostabaus skonio ir aromato.

Mano ragautų egzotiškų vaisių įvertinimo lentelė:

10 - fantastiškas:  graviola arba pau-pau, čerimoja, persimonas;
9 - puikus: mangas, ananasas, avokadas, granatas;
8 - nuostabus: kinkanai, figos, kiviai, apelsinai, pomelas;
7 - gardus: tamarindai, datulės, bananai, greipfrutai, papaja;
6 - skanus: guava, kokosas;
4 - geras: svarainis;
1- šlykštus: durijus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą