Puslapiai

2013-01-06

Sibiro šči

"Sibiro šči" (сибирские щи - rus.) recepto šaltinis - mano sibirietė močiutė (amžinatilsė). Tai buvo jos namų žieminis valgis, liaupsinamas kaip labai sveikas ir šildantis. Močiutė pasakojo, jog tikri "Sibiro šči" buvo ruošiami moliniame arba špižiniame katiliuke, pečiuje. Katilas su šči vėstavo tiesiog pečiuje, apie 5 val.

Lietuviams panašus skonis žinomas iš "Raugintų kopūstų sriubos" recepto, tačiau mano močiutės "Sibiro šči" - žymiai skaniau, neperrūgštu, gardu. Mano vienas vaikas labai noriai valgo "Sibiro Šči", o kita nevalgiukė tik 2-3 šaukštus iš meilės mamai pasiaukoja nuryti. Jeigu jūsų vaikas alkanas, tai greičiausiai valgys šią sriubą.

Skanių "Sibiro Šči" gerumo paslaptys yra šios:

  • Rauginti kopūstai turi būti neperrūgę, labai rūgščius kopūstus perpus reik maišyti su šviežiais kopūstais.
  • Būtinai naugojamas bent vienas obuolys, geriau rūgštus (tradiciškai), bet tiks ir pomidoras.
  • Tinka tiek jautienos, tiek kiaulienos buljonas/sultinys, jegu turite džiovintų grybų - tinka ir vegetariškas grybų buljonas.
  • Prieš dedant rūgščius ingredientus (raugintus kopūstus, obuolį ar pomidorą) - paragaujame ar pilnai išvirė bulvės - mat rūgščioje terpėje bulvės virdamos jau nesuminkštėja. Šioje sriuboje bulvės turi būti minkštutės, tiesiog subyrančios (рассыпчатая картошка - rus.). Geriausiai tinka rudų lupenų, labai balto minkštimo didelės sultingos bulvės, aš naudoju Russet rūšį.
Kur recepte parašyta 2-3 bulvės ar 1-2 morkos - tai jeigu pasirinksite didesnį kiekį, sriuba bus tirštesnė. Man skanesnė šči sriuba tiršti, be grietinės, ir be jokių žalumynų - tiesiog mėgaujuosi sultinio švelnia rūgštele, bet kai kurie gurmanai svaigsta nuo šči tik su grietine. Kaip skaniau - spręskite patys.

Paruošimui reikia turėti 5 litrų talpos puodą, nedidelę keptuvę. Išeiga 8-10 porcijų.
Produktai:
  • 500 g jautienos arba neriebios kiaulienos, gali būti su kaulu, be gyslų ir riebalų / arba didelė sauja džiovintų miško grybų
  • 1-2 lauro lapeliai
  • 1/2 Valg. Š. druskos
  • 8 vnt. juodųjų pipiriukų
  • 2-3 vnt. bulvės
  • 1-2 vnt. morkos
  • 1 saliero šaknis arba 2 saliero stiebai - nebūtinai
  • 1 vnt. (150g) didelis svogūnas + 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus arba sviesto
  • 3-5 skiltelės česnako (česnakas privalomas Sibiro kulinarijoje)
  • 500 g (0,5 litro stangriai prigrūstas indelis) raugintų kopūstų (su visom morkom, kmynais ir spanguolėmis)
Priedai:
  • 120 ml grietinės (1 Valg. Š. porcijai)
  • Šviežios petražolės/krapai, susmulkinti
Paruošimas:
  1. Mėsą nuplauname ir pamerkiame šaltame vandenyje apie 40 min. Kruviną vandenį išpilame ir vėl gerai mėsą nuplauname. Tokia mėsa virdama mažiau putos, sultinys bus skaidresnis, o skonis neprarandamas.
  2. Mėsą verdame 60 min., vandens pilame apie 3 litrus. Pasūdome puse druskos kiekio, pridedame lauro lepelių. Užvirus, nugriebiame paviršiuje susidarančias putas.
  3. Kol verda sultinys, paruošiame daržoves: nuskutame bulves ir morkas; bulves pjaustome 2 cm kubeliais, morkas - 3 mm griežinėliais.
  4. Smulkiai supjaustome svogūną, apkepiname jį iki auksinės spalvos (apie 10 min.) nedideliame aliejaus kiekyje, pridedame likusią reikiamą druską.
  5. Mėsą ištraukiame iš sultinio, atskiriame nuo kaulų, supjaustome 1-2 cm kubeliais ir vėl grąžiname į sultinį. Pridedame apkepintą svogūną, smulkiai supjaustytą salierą, česnako skilteles, supjaustytas bulves ir morkas.
  6. Verdame apie 15 min. Paragaujame, ar minkštos bulvės. Dabar pridedame raugintus kopūstus, 1 cm kubeliais supjaustytą obuolį arba pomidorą. Verdame dar 10 min.
  7. Išjungiame kaitrą ir paliekame sriubą skoniams persisunkti apie 1 val. Pateikiame dubenėliuose, pagardinus grietinės šaukštu, apibarsčius žalumynais. Skanaus!

2 komentarai:

  1. Viktorija, kaip Tu viską moki išsamiai paaiškinti, kad net pajutau sriubos skonį burnoje:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) gal todėl, jog tik užvalgiusi šči iškart sėdau aprašinėti :)

      Panaikinti