Puslapiai

2011-02-05

Žiuljeno salotos

Žiuljenas - toks gražus "francūziškas" vardas, kulinarijoje pjaustymas šiaudeliais reiškia "žiuljenavimą". Atleiskit, lietuvių kalbininkai, kad aš taip dažnai išrandu naujus žodžius ir terminus, bet manau, kad turiu pilną teisę tai datyti, ypač jausdama kūrybiškumą ir kulinarinių išraiškos priemonių stoką. Na, vieni žmonės kuria žodžius, kiti juos "policijuoja" (žodis "kontroliuoja" netinka šiuo atveju). Rezultate - visi užsiėmę, nieks laiko negaišta.
Pasidalinsiu savo pastebėjimu, jog maisto pjaustymo būdas labai dažnai keičia ne tik patiekalo vaizdą, bet ir jo skonį, savybes prisigerti padažo, kepimo trukmę ir t.t. Salotų kepti nereikės, - vien tik "žiuljenuoti".
Mano pateiktame salotų pavyzdyje aš naudojau Lietuvos trispalvės vėlivos spalvas, tačiau neribokite savo galimybių ir  naudokite daugiau ingredientų bei įvairesnių derinių, kurių pavyzdžiai pateikti recepto apačioje. Kuo spalvingesnis daržovių ir vaisių derinys, tuo šventiškesnės bus salotos. Jeigu jūsų pasirinktoje produktų kompinacijoje nėra vaisių, salotų padažą pasaldinkite 1 arb. š. medaus arba cukraus.

Šios salotos labai šventiškos, ypač tinka prie žuvies patiekalų.
Produktai:
  • 1 kietas mango
  • 3 brokolio stiebai
  • 1 raudonoji paprika
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 2 arb. š. čilės pipirų marinato, arba 1/2 arb. š. maltų čilės pipirų, ar Tabasco padažo
  • 1 valg. Š. vynuogių kauliukų, avokadų ar graikinių riešutų aliejaus
  • 1/2 citrinos
Paruošimas:
  1. Papriką išvalome nuo vidinių plėvių ir sėklų, peiliu nulupame brokolio ir mango žieveles. Mango viduryje tūno didelė ir plokčia sėkla, todėl pjauname mango išilgai maždaug 1 cm į šoną nuo vidurio. Daržoves žiuljenuojame, t.y. supjaustome 3-5 mm storumo ir 3-5 cm ilgio šiaudeliais. Viską sudedame į dubenį.
  2. Į puodelį nutarkuojame citrinos žieveles, išspaudžiame sultis; pridedame pipirų marinato, druskos ir aliejaus. Šakute išplakame mišinį ir juo apliejame daržoves dubenyje.
Produktai, tinkantys žiuljenavimui ir "Žiuljeno salotoms" papildyti:
  • Agurkas
  • Ananaso šerdis
  • Brokolių stiebai
  • Burokėlis, tik šviežias
  • Juodasis ridikas
  • Kopūstas šviežias
  • Kopūsto ar kalafioro kotas
  • Mangas
  • Morka
  • Obuolys 
  • Pankolis
  • Poras
  • Pupelių daigai (bean sprouts) - jų pjaustyti nereikia
  • Raudona arba žalia paprika
  • Ridikėliai
  • Salieras
  • Svogūno galva
  • Žalioji papaja, kieta

2 komentarai:

  1. Kalbininkė nepyksta ir džiaugiasi atradusi Jūsų tinklaraštį, kuris, neabejoju, taps vienu mėgstamiausių: dėl įdomių receptų, savito rašymo stiliaus, naudingos ir man labai, labai įdomios informacijos.
    Linkiu Jums įkvėpimo, aistros, didžiausios sėkmės ir iki susitikimo prie raidžių "takelių" ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkoju, Julija, už gražius žodžius ir motyvaciją. Tikėjausi, jog savo retoriniu sakiniu išprovokuosiu kritiką. Mat, labai laukiu kritikos iš patyrusių kulinarų, pradedančių virtuvės ekperimentuotojų ir lietuvių kalbos kalbininkų. Juk kitaip negali žmogus tobulėti.

    AtsakytiPanaikinti