Puslapiai

2011-01-16

Dolce Far Niente


Ar sugebate jausti tobulą pasitenkinimą iš nieko neveikimo? Jeigu jūsų gyslomis teka iltalų kraujas, dolce far niente - jūsų talentas. Italams nereikia priminti, jog jie nusipelnė malonumo, jie deklaruoja savo dolce vita, be jokio sąžinės graužimo. Malonumo nereikia užsitarnauti, nereikia jo sunkiai siekti ar dėl jo vargingai dirbti. Malonumui patirti reikia tik talento, mokėjimo jį priimti, netgi nieko neveikiant ir beveik nieko neturint.
Ta tema jūsų dolce savaitgaliams pateikiu idėją - Elizabeth Gilbert "Valgyk melskis mylėk" knygos ir to paties pavadinimo kinofilmo įkvėptus pusryčius vienam asmeniui. Kiaušinį verdame su lukštu pusiau kietai arba vandenyje be lukšto.
Paruošimui reikia turėti nedidelį, bet gilų puodą, blėkutę arba keptuvę, tinkančią kepti orkaitėje.
Produktai:
  • 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 3 šakelės šviežio čiobrelio
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis juodųjų pipirų
  • 3 riekutės itališkos kvietinės duonos
  • 20 g  "Parmigiano-Reggiano", "Grana Padano" arba "Džiugo" sūrio
  • 4 šparago stiebai arba 8 ankštinės pupelės
  • 1 kiaušinis - kambario teperatūros
  • 1 gabaliukas konservuotos skrudintos paprikos arba griežinėlis pomidoro
  • 4 alyvuogės
  • 1 šmotelis Prosciutto di Parma, smulkiai supjaustytas
Paruošimas:
  1. Paruošiame 220 C (425F) laipsnių orkaitę. Užkaičiame virti puodą vandens.
  2. Bulvių skutikliu arba tarka susmulkiname sūrį.
  3. Tarp pirštų sutriname čiobrelį. Lėkštėje sumaišome alyvuogių aliejų, čiobrelius, druską ir pipirus.  Nulaužiame šparagų kotų apatines dalis. Paruoštam aliejaus mišinyje apvoliojame šparagus, išdedame juos ant blėkutės. Šalia dedame duonos riekutes, jas apliejame aliejaus padažo likučiais. Kepame orkaitėje 8 min. Ištraukiame, šparagus pavartome, duoną apverčiame ir pabarstome sūriu, kepame dar 2 min.
  4. Jeigu verdame kiaušinį be lukšto, jo trynys turi gautis pusiau minkštas. Į užvirusį vandenį pilame 1 arb. š. acto. Sumažime liepsną tiek, kad vanduo nustotų kunkuliavęs. Atsargiai, nepažeidžiant trynio, kiaušinį įmušame pradžioje į mažulytį puodelį ar dubenėlį. Dideliu šaukštu maišant verdančiame vandenyje sukuriame sūkurį. Laikant dubenėlį su kiaušiniu visai šalia vandens paviršiaus, į sūkurio centrą vienu šūsniu įliejame kiaušinį. Paverdame 4 min. Idealiai paruoštas kiaušinis turi išvirti išlaikydamas ovalo formą. 
  5. Į lėkštę dedame paruoštus šparagus, skrudintą duoną, paprikos gabaliuką, alyvuoges, Prosciutto di Parma gabaliukus. Ant šparagų sodiname kiaušinį, pasūdome, papipiriname. Buon appetito!
P.S. Jeigu kiaušinį verdame su lukštu, tai jį dedame į puodą, apliejame šaltu vandeniu, verdame virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos. Vandeniui užvirus dar paverdame 6-7 min. Išvirusį kiaušinį trumpai perliejame šaltu vandeniu, išlukštename, perpjauname pusiau.



    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą