Puslapiai

2010-12-17

Ananaso žiedas (kepti nereikia)



Prieš šimtmetį ananasas europiečiams buvo retenybė, ypatingas vaisius; juo vaišindavo tik išskirtinius svečius, ananaso vaizdai puošdavo pastatų fasadus taip demonstruodami šeimininkų turtą ir svetingumą. Šiandien - tai visiems prieinamas vaisius, vertinamas dėl savyje talpinamų vitaminų (A, B, C, E), prieš-uždegiminio, virškinimą reguliuojančio poveikio.

Kulinaro Jacques Pepin pavyzdžio įkvėptas skaisčiai geltonas žiedas su baltu burbulu viduryje - tai puikus užbaigimas sočiam baliukui. Lengvas, kupinas tropikų kvapo desertas bus populiarus netgi saldūmynų vengėjų tarpe. Jeigu perkate ananasą, rinkitės didelį, be pūvimo dėmelių, be vyno kvapo. Visiškai žalias ananasas, paliktas virtuvėje ant stalo, prinoksta  per 1-2 savaites ir tarnauja kaip puošmena. Neprinokęs ananasas turi nuodingų savybių. Vieno ananaso turėtų užtekti 8-12 asmenų.



Produktai:
  • 1 didelis prinokęs ananasas
  • 2 valg. Š. skysto medaus
  • 30 ml. tamsaus romo, aš naudoju Bacardi
  • 1 žalioji citrina
  • 200 g mascarpone sūrio


 
Paruošimas:
  1. Nupjauname ananaso viršūnę ir apačią. Peiliu nupjaustome žievę aplink, truputis rudų akučių gali palikti - jos yra valgomos. Visas žieves išmetame.
  2. Peiliu skeliame ananasą išilgai į keturias dalis, išpjauname šerdį. Ananaso šerdį supjaustytome plonais šiaudeliais ir pateikiame kaip puokštę stiklinėje. Tokie ananaso šiaudeliai valgomi pirštais kaip užkandis, naudojami gėrimuose pamaišymui arba tinka "Žiuljeno" salotoms paruošti.
  3. Ananaso puseles supjaustome 1 cm storio riekutėmis, sudedame į platų dubenį, tolygiai apiberiame žaliais citrinos žievelės tarkučiais, apliejame medaus, romo ir citrinos sulčių mišiniu. Paliekame šaltai marinuotis apie 1 val.
  4. Pateikiame ananaso skilteles mažoje lėkštelėje sudėję į žiedą, kurio centre šaukštu įsodiname maskarponės sūrio rutuliuką. Viską apliejame dubenyje susidariusiomis marinato sultimis.

Ananaso šerdies šiaudeliai - puošmena gėrimams.
Ananasas marinuojasi.
Ši lėkštelė jau pasiruošusi keliauti į stalą.

    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą