Puslapiai

2010-11-26

Itališkas obuolių ir kriaušių pyragas



Italijoje labai populiarus pyragas, pateikiamas su braškių padažu. Recepte pasirinktinai gali būti naudojamos vien kriaušės arba vien obuoliai. Mano siūlomame variante aš naudoju abi vaisių rūšis. Mano patyrimu, šis pyragas ypač prie širdies vyrams, todėl siūlau jį pateikti Tėvo arba Valentino Dienos proga. Reikia turėti 20-25 cm skersmens kepimui orkaitėje tinkančią keptuvę arba torto formą.
Produktai pyragui:
  • 1 obuolys,  kietas
  • 1 kriaušė, kieta
  • 1 citrina
  • 1/2 arb. š. cinamono
  • 4 kiaušiniai, kambario temperatūros
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 150 g cukraus (2/3 stiklinės + 1 valg. Š.) 
  • 4 Valg. Š. (60 ml) pieno
  • 2 Valg. Š. (30 ml) citrinų arba apelsinų likerio - nebūtinai 
  • 200 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų (2 stiklinės - t. y. minus 2 valg. Š.)
  • 1 arb. š. sodos
  • 50 g krakmolo (1/3 stiklinės) 
  • 150 g sviesto, suminkštinto kambario temperatūroje

Produktai užpilui: 
  • 300 g šviežių arba šaldytų braškių
  • 30 g cukraus (2 valg. Š.)
  • 1/2 citrinos sulčių - palikusios nuo pyrago produktų
Paruošimas:
  1. Paruošiame 180°C (350°F) orkaitę. Kepimo indą pakaitiname orkaitėje, jo vidų ištepame sviestu, apiberiame trupučiu miltu. Neprilipusius miltus iškratome lauk.
  2. Vaisius nuplauname. Citrinos žieveles nutarkuojame, sultis išspaudžiame į puodelį. Nuskutame obuolių ir kriaušių žieveles, pašaliname sėklalizdžius. Pp pusę obuolio ir kriaušės supjaustome 1/8 skiltelėmis -jomis puošime pyrago viršų; likusią dalį supjaustome 2 cm kubeliais - juos įmaišysime į tešlą. Supjaustytus vaisius apliejame 1/2 citrinos sulčių, pabarstome cinamonu. Palikusios citrinos sultys bus panaudotos braškių padažui.
  3. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus plakame 3 min. pridėję žiupsnelį druskos, po to dar 5 min. įlašinę šlakelį citrinos sulčių - iki standžių putų pavidalo.
  4. Atskirame dubenėlyje ištriname kiaušinių trynius su cukrumi. Dabar pridedame pieno, likerio, pilame citrinų sultis (su cinamonu) iš vaisių dubenėlio dugno, gerai išmaišome.
  5. Į trečią dubenį išsijojame miltų, krakmolo ir sodos mišinį. Pirmiausiai į miltus įmaišome trynių masę, vėliau suminkštintą sviestą. Gerai išmaišome.
  6. Į tešlą dedame obuolių ir kriaušių kubelius, citrinos žievelės tarkučius. Išmaišome.
  7. Dabar į tešlą krečiame išplaktus baltymus. Asargiai silikonine mentele tešlą vartome taip, kad baltymai tolygiai pasiskirstytų tešloje, bet visiškai nesukristų. Tešloje vis dar turi būt matomi baltymai, nereikia išmaišyti iki vientisos masės.
  8. Tešlą supilame į kepimo indą. Likusiomis obuolių ir kriaušių skiltelėmis papuošiame tešlos paviršių, pabarstome truputėliu cukraus.
  9. Kepame 70-80 min. Ištraukus iš orkaitės, paliekame pyragą pamažu vėsti iki kambario temperatūros. Pyrago riekeles pateikiame aplieję braškių padažu ir papuošę braškių uogomis. 
 Braškių padažas:
  1. Atrenkame gražesnes mažiukes braškes papuošimui, jas pjauname išilgai, kad puselės atrodytų lyg širdutės.
  2. Likusias braškes pjaustome ketvirčiais, sumaišome su cukrumi ir citrinos sultimis, palaikome 10 min. sultims išsiskirti.
  3. Cukruotų uogų masę gerai išplakame blenderyje arba sutraiškome grūstuvu. Į šią skystą masę įmaišome barškines "širdutes". Pateikiame ąsotėlyje.


    2 komentarai:

    1. Anonimiškas2/14/2011

      "todėl nuotraukose nepamatysite super ryškių spalvų, kaip pvz. neoninių spalvų pyragaičių" - o kuom skiriasi neoninė nuo tos nenatūraliai ryškios raudonos spalvos?

      AtsakytiPanaikinti
    2. Čia turbūt fotoaparato ir kambario apšvietimo kaltė. Realiai spalva buvo mažiau ryški ir tamsesnė. Naudojau ekologišką cukrų ir braškes, nieko kito.

      AtsakytiPanaikinti