Puslapiai

2010-11-29

Mielinė Kalėdų pynė

Šis lietuviškos Kalėdų pynės receptas iki šiandien buvo laikytas paslaptyje. Tačiau išaušo diena, kai išsaugoti lietuvių kulinarijos palikimą, reiškia juo pasidalinti su pasauliu. Pasak tetos Halinos, kuri ir buvo šio recepto saugotoja, tokią duoną Kalėdoms josios namuose, Panevežyje, kepdavo prieš 80 metų, kai Halina buvo maža mergaitė, ir dar seniau, kadangi jos šeimoje šis receptas keliavo nuo senelių vaikams ir anūkams.
Internete radau kažką panašaus Čekijos virtuvės receptuose, patiekalas vadinamas "Vánočka". Mano receptas - autentiškas lietuviškas, užrašytas tiksliai pagal 86 metų tetos nurodymus ir netgi panaudojant josios išsireiškimus. Tetos rankos jau persilpnos tešlos minkymui, tai ji daugiau vadovavo, o aš minkiau ir užrašinėjau. Deja, neturėjau fotoaparato šiam šedevrui įamžinti
Paruošimui reikia turėti kepimo skardą su min. 1 cm aukštumo kraštais, stačiakampį polietileno maišelį, didelę medinę lentutę, medinį kočėlą, medinį šaukštą ir nemetalinį dubenį tešlai maišyti. Iš aprašyto kiekio iškepamos dvi pynės, kurių turėtų užtekti 10 ir daugiau žmonių pavaišinti.
Produktai:
  • 4 stiklinės miltų
  • 3 pakeliai sausų mielių
  • 1 stiklinė lengvos grietinėlės (10-15% riebumo)
  • 200 g + 2 Valg. Š. sviesto, šalto 
  • 1 arb. š. vanilės arba vanilinio cukraus
  • 2/3 stiklinės cukraus
  • 1,5 arb. š. druskos
  • 2 dideli kiaušiniai, išplakti puodelyje
  • 1/2 stiklinės razinų
  • 12 džiovintų slyvų, turi būti gražios, be kauliukų
  • 24 džiovinti abrikosai, turi būti gražūs, be kauliukų
  • 24 graikinių riešutų arba karijų (pecan-angl.) puselės, išgvildentos, nesubyrėjusios, gali būti cukruotos
  • 100 g migdolų
Glajui:

  • 1 stiklinė cukraus pudros
  • 1 Valg. Š. citrinų sulčių
  • 2 Valg. Š. apelsinų sulčių


Paruošimas:
  1. Puodelyje išmaišome mielių miltelius pripylę 1/2 stiklinės šilto vandens.
  2. Pašildome grietinėlę pridėję 2 Valg. Š. sviesto. Pašildome karštai, bet neužverdame. Pridedame cukraus, vanilės, druskos, gerai išmaišome. Dabar įmaišome išplaktus kiaušinius, 1,5 stiklinės miltų, išsileidusias mieles. Skystą tešlą dubenyje gerai išmušame mediniu šaukštu.
  3. Į tešlą pridedame likusius 2,5 stiklnės miltų, 1/2 stiklinės razinų, gerai išmaišome.
  4. Gautą vis dar šiltą tešlą išdedame ant miltuotos medinės lentutės ir lengvai minkome apie 10 min.
  5. Tešlą iškočiojame 1 cm storiu. Turi būti be raukšlių!
  6. Sviestą supjaustome plonais griežinėliais. Tešlos vidurinį trečdalį tolygiai išklojame 1/2 turimo sviesto, užverčiame kairiąja tešlos puse. Dabar tą užverstą dalį apdedame likusiais sviesto griežinėliais, užverčiame dešiniąja tešlos puse. Iškočiojame neperstipriai, turi gautis gražus maždaug 2 cm storio stačiakampis.
  7. Tešlos stačiakampį atsargiai, nepažeidžiant, įdedame į celofaninį maišelį, užrišame, padedame ant medinės lentutės ir įdedame į šaldytuvą 12-14 valandų.
  8. Išimame iš šaldytuvo ir iš maišiuko tešlą, ant lentutės ją supjaustome išilgai į 6 juostas. Juostų kraštus užlipiname, kad nesimatytų sviesto. Juosteles pirmiausiai lengvai susukame apie savo ašį, tada iš 3 juostelių supyname kasytę, galus užspaudžiame.  Turi gautis 2 pynės.
  9. Kiekvienos pynutės viduryje į plyšius tvirtai įsodiname džiovintas slyvas, pakraščiuose - džiovintus abrikosus ir graikinius riešutus. Kur yra vietos, į pynutės plyšelius įsodiname migdolus. Pynutės turi atrodyti dailiai apkaišytos vaisiais ir riešutais. 
  10. Pynutes padedame ant miltais pabarstytos skardos su aukštais kraštais, mat kepant bėgs sviestas. Dabar pynutes kildiname 3-4 val. šiltos virtuvės temperatūroje. 
  11. Pynutes šauname į jau prišilusią orkaitę. Kepame 170°C (340°F) karštyje, apie 45 min. Jeigu orkaitė su konvekcija, užtenka kepti 30 min.
  12. Puodelyje sumaišome glajaus produktus, kol gausis košytė. Šiuo glajumi ištepame dar karštų pynučių paviršių. Pynutės labai skanios pateiktos šiltos. Linksmų ir skanių Kalėdų!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą