Šis receptas toks paprastas, rezultatas toks nuostabus, jog šią vasarą planuoju kas savaitgalį ruošti "Daržovių melanžą ant grilio". Melanžas (mélange -pranc.) - tai reišaikia mišinys, margumynas. Šis terminas naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir kitose srtityse, pvz. tekstilėje yra melanžiniai siūlai, kurių spalva kinta siūlo ilgyje.
Visos daržovės smulkinamos maždaug 1 kąsnio dydžio gabalais. Svogūnas, cukinijos ir paprikos - šio patiekalo trys pagrindiniai ingredientai, naudojami ruošiant "Daržvių melanžą" be ypatingos progos, kaip garnyrą prie kepsnio ar žuvies, baklažano griežinėliai - kepsnys veganams. Na, o jeigu proga arba apetitas šventiniai, tada siūlau papildyti receptą kukurūzų burbuolėmis ir pievagrybiais. Dar galimi daržovių variantai: kalafioras, šparagai (smidrai), sladžiosios žirnelių ankštys, blanširuotos (3 min. virtos) morkos, blanširuoti batatai. Visi melanžo ingredientai yra valgomi nekepti, tad patiekalas grilinamas tik labai trumpai, kad daržovės pagautų dūmelio skonį, įkaistų paviršiuje, tačau viduj liktų traškios.
Mano įvairiataučiai svečiai ir visi vaikai labai noriai valgė šį patiekalą. Tikiuosi, kad patiks ir jums.
Paruošimui reikia turėti laukinį grilį su pusiau sandariu dangčiu, ilgom rankenom kulinarines žnyples arba mentelę, metalinį skylėtą indą kepimui - aš tam tikslui nusipirkau keramikos glazūra dengtą metalinį perforuotą padėklą, prieskonių grūstuvę arba rankinį blenderį, puodelį prieskoniams sumaišyti, didelį dubenį arba celofaninį maišą - daržovėms marinuoti. Išeiga 8 porcijos.
Produktai:
- 200 g saldžiujų paprikų (2-3 didelės arba 10 mažiukių)
- 2 vnt. (300 g) saldžiųjų svogūnų galvos
- 350 g jaunų cukinijų (minkštom žievelėm)
- 2 vnt. kukurūzų burbuolės - nebūtinai
- 250 g pievagrybių - nebūtinai
Marinatui:
- 1 Valg. Š. čiobrelio lapelių (skaniau šviežių)
- 1 Valg. Š. rozmarino lapelių (skaniau šviežių)
- 5-8 vnt. skiltelės česnako
- 1 citrinos sultys ir žievelės tarkiai
- 1/2 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 50-80 ml alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
- Grybai turi būti sausi, tad geriau perkant išsirinkti kuo švaresnius, po to juos valome sausu šepetėliu. Mažesnių grybų nepjaustome, didesnius - pjauname išilgai pusiau.
- Cukinijas ir paprikas nuplauname ir nusausiname. Pašaliname cukinijų kotelius ir sėklalizdžius, išlukštename svogūnus, pašaliname nuo kukurūzų burbuolių lapus ir plaušus.
- Visas daržoves supjaustome 1 kąsnio gabalais, maždaug 5x5x5 cm, sudeame į dubenį arba celofaninį maišą.
- Susmulkiname ir sumaišome visus prieskonius. Aš tam tikslui panaudojau rankinį blenderį, visus marinato ingredientus tiesiog į putas suplakiau puodelyje.
- Apliejame daržoves marinatu, gerai išmaišome ir paliekame marinuotis mažiausiai 30 min. kambario temperatūroje, bet geriau 2-12 val. šaldytuve.
- Paruošiame karštesnį nei vidutinio karštumo grilį: 200°C (400°F). Malkų grilyje reikia palaukti, kol kuras beveik išdegs, liepsnų galiukai turi vos liesti groteles. Anglių grilyje turi nelikti liepsnos, tik raudonumas anglyse.
- Daržoves išdedame į skylėtą indą, ankštai paskirstome daržoves maždaug 1 sluoksniu. Jeigu daržovių daug, tai geriau jas kepti keliomis porcijomis. Trumpai leidžiame skysčiui iš daržovių nuvarvėti į kriauklę - kad nešokinėtų grilio liepsna. Dabar dedame indą su daržovėmis ant grilio grotelių, uždengiame dangčiu pusiau sandariai - kad vyktų karščio cirkuliacija, ir kepame apie 15 min. Kas 5 min. žnyplėmis arba mentele daržoves pavartome.
- Gerai iškepusios daržovės turi šiek tiek suminkštėti išorėje, bet viduj likti traškios, nors vienas šonelis kiekviename gabaliuke turi paruduoti. Skanaus!
Paprikos, svogūnai ir cukinijos - trys pagrindiniai iingredientai. |
Pievagrybiai ir kukurūzai - ingredientai "pagerintam" patiekalui. |
Taip atrodė mano marinato produktai prieš juos spulakant. |
Daržovės dubenyje, aplietos marinatu. |
Pusė visų daržovių - tik nuo grilio, kita porcija dar kepa. |