Puslapiai

2011-11-05

Orkaitėje užkeptas kalafioras


Tai mano vaikystės patiekalas, kurį išmokau pasiruošti būdama vos 10 metų. Kartą su močiute autobusu keliavome iš Vilniaus į Klaipedą, pas josios draugę (vardo dabar nepamenu). Buvome pavargusios ir siaubingai išalkusios, o mums duris atvėrė labai nustebusi namų šeimininkė. Mat, ji mūsų tikėjosi kažkada kitą dieną ir atsiprašė, jog neturėsianti kuo mūsų pavaišinti. Iš mano staigaus nuotaikos pasikeitimo klaipedietė susivokė ir nuramino: "Pala, ką nors mes čia tuoj sumąstysime..." Praverusios šaldytuvą jame radome tik užsigulėjusią kalafioro gūžę, kriaukšlę fermentinio sūrio ir keletą česnako skiltelių.
Mano dideliam džiaugsmui ir nustebimui iš šių minimalistinių ingredientų buvo sukurtas nuostabus patiekalas, kurį aš įsiminiau ir jau virš 30 metų karts nuo karto paruošiu savo šeimai. Mano vaikai jį pamėgo ir labai noriai valgo kaip užkandį, tik grįžus iš mokyklos.
Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkančią keptuvę arba gilesnę blėkutę, plastikinį maišelį arba didelį indelį su dangčiu, kulinarines žnyples.
Išeiga 4-6 užkandinės porcijos.
Produktai:
  • 1 didelė kalafioro gūžė
  • 2-3 česnako skiltelės, sutrintos
  • 30 g tarkuoto "Parmezano" arba "Džiugo" sūrio
  • 3 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • kuokštas petražolių - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Paruošiame labai karštą 230°C (450°F) orkaitę. 
  2. Kalafioro gūžės žiedus nupjauname nuo koto, susmulkiname 5-8 cm gabalais. Kepimo indą ištepame aliejumi. 
  3. Į plastikinį maišelį pilame likusį aliejų, pridedame sutrintą česnaką, viską išmaišome. Dabar į maišelį dedamę kalafioro gabalus, maišą pripildome oro ir užrišame, labai gerai supurtome, kad kalafioro gabaliukai pasidengtų aliejaus padažu.
  4. Maišiuko turinį pilame ant kepimo indo ir paskirstome per visą paviršių. Pasūdome ir papipiriname. 
  5. Šauname orkaitėn ir kepame 25 min. Vidury kepimo kalafioro gabalus apverčiame. 
  6. Apkepusį kalafiorą apiberiame tarkuotu sūriu ir dar kepame orkaitėje 5 min., iki kol patiekalas gražiai paruduos.
  7. Tiekiame į stalą apidarsčius petražolėmis, šalia taurės balto vyno. 

6 komentarai:

  1. Mano vyras iš laimės numirtų turbūt, pamatęs šį patiekalą:), nes jei kartu perkam maistą, tai pirmoj eilėj rodo į kalafiorus:), o dar šitaip skaniai paruošti čia ir visai nesunkiai, ačiū už šaunų receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Justinas11/06/2011

    Norime bendradarbiauti su jūsų blogu. Ar galite parašyti mums el.paštu į biuras@klientupaieska.lt arba paskambinti telefonu 8 670 243 14 ir aptartume tai plačiau, nes nerandame jūsų kontaktų. Ačiū, iki malonaus Justinas Ilisevičius.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rašykite man į Segebute@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip tik tai, ko ieškojau! Šiandien išbandysiu, esu tikra, kad prie patiekalo tiks ir taurė rausvo vyno!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sakykit ar kalafioro nereikia pries tai apvirti? Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti