Puslapiai

2011-11-04

Moliūginiai sausainiai


Prieš porą metų, rudenį, visa šeima keliavome iki Grand Kanjono, Arizonos valstijoje. Pakeliui sustojome restoranėlyje, kur po sočių pietų mus pavaišino moliūginiais "Chocolate chip" sausainiais. To skonio vaikai nepamiršo ir privertė mane atkurti kažką panašaus. Receptą sukūriau keleto kitų sausainių receptų pagrindu, išbandžiau ir patikslinau, atlikusi ne vieną bandymą. Šie sausainiai skanūs ir be šokolado; galima į tešlą įmaišyti pasirinktinai riešutų, smulkių razinų, tarkuoto muškato riešuto ir maltų gvazdikėlių.

Dabar moliūginius sausainius jau antri metai gaunu kepti artėjant Halovynui.  Mano vaikai pasirenka didelį ir gražų moliūgą, mes kartu jį skaptuojame ir gaminame siaubūnišką žibintą. Iš oranžinės minkštimo masės ruošiu moliūgo tyrę, kuri ilgai laikosi užšaldyta ir vėliau panaudojama virti sriubą arba kepti šiuos "Molūginius sausainius". Sausainiams naudojama moliūgo tyrė turi būti tiršta, aš ją nuvarvinu smulkaus tinkleio koštuve virš dubens palikusi keletai valandų.
Moliūginiai sausainiai yra gana purūs, minkšti viduje. Moliūgo skonis nedominuoja, bet yra labai reikalingas rudeninei skonių paletei sudaryti.
Paruošimui reikia turėti blėkutę, išklotą pergamentiniu popieriumi arba silikoniniu lakštu, ir miltų sijoklę arba smulkaus tinklelio koštuvą.
Išeiga 32-34 sausainiai.

Produktai:
  • 120 g sviesto, kambario temperatūros
  • 1/2 stiklinės balto cukraus (gali būt mažiau)
  • 1/2 stiklinės rudo cukraus
  • 1,5 stiklinės (380 g) moliūgo tyrės (labai gerai nuvarvintos)
  • 1 kiaušinis 
  • 1 valg. Š. citrinos sulčių
  • 1/4 arb. š. druskos 
  • 1 arb. š. vanilės eksrakto
  • 2 stiklinės (500 ml) miltų (+1/2 stiklinės, jeigu tešla labai skysta)
  • 1,5 arb. š. sodos
  • 1 valg. Š. bulvių krakmolo miltelių
  • 2 arb. š. cinamono miltelių
Priedai, nebūtini, bet pageidautini:
  • 200 g šokolado trupučių (chocolate chips -angl.) arba smulkių razinų
  • 1/2 stiklinės kapotų riešutų
  • žiupsnelis muškato ir maltų gvazdikėlių
Paruošimas:
  1. Paruošiame 350°F (180°C) karštumo orkaitę.
  2. Dubenyje iki purumo ištriname sviestą su cukrumi. Įmaišome moliūgo tyrę, kiaušinį, druską, vanilę ir citrinos sultis. Viską išplakame mikseriu.
  3. Virš dubens dedame koštuvą/sijoklę, jame sumaišome miltus, sodą, krakmolą ir cinamono miltelius. Sausą mišinį išmaišome ir išsijojame į skystą masę. Viską gerai išmaišome tuo pačiu mikseriu. Gauta tešla turi būti lipni, lyg atšilęs tepamas sūris arba avižinių dribsnių košė. Jeigu tešla perskysta, pridedame daugiau miltų ir išmaišome. (Tešlos skystumas priklauso nuo moliūgo tyrės šlapumo).
  4. Į tešlą dedame pasirinktus priedus, lengvai išmaišome mentele. 
  5. Šaukšto ir silikoninės mentelės pagalba ant blėkutės išdedame 1 valg. Š. dydžio (3-4 cm skesmens) tešlos gumuliukus, palikdami 3 cm tarpus. Kepame 15-18 minučių.
  6. Gerai iškepę sausainiai bus apie kraštus gražiai parudavę, spūstelėjus viduriuką, jis turi būti gana minkštas. Ištraukus iš orkaitės, sausainius dedame ant grotelių ir pilnai atvėsiname iki kambario temperatūros. Skaniausi sausainiai - atšaldyti šaldytuve. 



















      5 komentarai:

      1. Anonimiškas11/05/2011

        Puikus receptas :)

        sakykite, o kur jūs perkate tuos šokolado "lašelius"? :)

        Ernesta

        AtsakytiPanaikinti
      2. Ernesta, maisto krautuvėje, kepinių skyriuje, šalia miltų, cukraus pudros ir riešutų būna maišeliuose po 280g ir 500g parduodami gatavi įvairaus šokolado trupučiai (chocolate chips - angl.). Jie mažiau riebūs, nei paprastas šokoladas plytelėse, todėl kepant mažiau lydosi. Jų būna baltų, pieniško šokolado, tamsaus šokolado - mano mėgstamiausi. Juos paragavus, jie labai kieti, sunkiai tirpsta burnoje.

        AtsakytiPanaikinti
      3. ne "kepinių", bet "kepinių reikmenų" skyriuje, atsiprašau už klaidą.

        AtsakytiPanaikinti
      4. Anonimiškas3/06/2014

        Visiškai nuvylęs receptas, nei išvaizdos, nei skonio..

        AtsakytiPanaikinti
        Atsakymai
        1. Apgailestauju, jog nepatiko receptasi. Mano vaikų tai mėgstami sausainiai, gaunu užsakymų juos dažnai kepti, ir ne tik rudenį. Gal moliūgas nebuvo skanus? Aš esu pastabėjusi, jog visų moliūgo patiekalų sekmė priklauso nuo moliūgo skonio, saldus, riešutiškas, tirštas, ne vandeningas moliūgas - geriausias. Prėskas moliūgas sugadins bet kokį gera receptą.

          Panaikinti