Amerikiečiai teigia, jog kiekviena moteris privalo turėti laiko "tik sau" - be šeimos, be draugų, be darbų. Vienos "tik sau" laiką praleidžia pedikiūro, spuogų rakinėjimo ir depiliacijos salonuose, dar kitaip vadinamuose "spa", kitos laiką "tik sau" praleidžia išlaidaudamos niekniekiams parduotuvėse, trečios - valgo ir žiūri kinus arba skaito knygas. Aš esu iš trečios grupės, rizikuojančios nutukti, tačiau bent kartą savaitėje privalau pasidaryti "tik sau" mažytę šventę.
Artišokų skonis tarpinis tarp grybų, kaip žaliukės ar gruzdai, ir ankštinių pupelių. Artišokai yra verti atskiro įrašo, ką būtinai ateity jiems ir paskirsiu. Kas jų neragavęs, tai patariu užsisakyti artišokų užkandį restorane arba nusipirkti marinuotų artišokų stiklainiuką parduotuvėje.
Skaniausiai atrišokus ruošia italai ir ispanai. Daržovė, atrodanti lyg didžiulis žalias kankorėžis, troškinama. Valgant artišokas išskaidomas lapeliais, kurių galas nardinamas į atskirai paruoštą tirštą padažą ir nukandama bei dantimis nugramdoma tik minkštoji lapelio dalis.
Valgoma dalis yra tik artišokų šerdys, tiksliau jų ketvirčiai. Juos išvalyti gana sunku, nes reik pašalinti ne tik kietus lapus, bet ir plaukuotą-spygliuotą gumulą šerdies viduje, panašų, koks būna erškėtuogėse. Iš didelio kankorėžio belieka tik maža dalis, vadinama šerdimi. Ji tinka troškiniams, pastai/makaronams, picoms, salotoms, sriuboms. Aš perku šaldytas artišokų šerdis maišeliuose ir esu labai patenkinta jų kokybe. Aišku, nepraleidžiu galimybės artišokais pasivaišinti, jei kas juos moka skaniai paruošti.
Šiam patiekalui nenaugoju česnako ar kitų prieskonių, tik pipirus, - mat, kiti prieskoniai nustelbia švelnų atrišoko skonį, kurį aš dievinu.
Išeiga 4 didelės porcijos. Man užtektų keturioms naktims, bet kartais MB prisijungia prie mano puotos, tad tenka dalintis.
Paruošimui reikia turėti platų puodą arba didelę keptuvę su dangčiu.
Produktai:
- 3 valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 1 didelis svogūnas
- 400-500 g artišokų šerdžių, gali būti šaldytos
- 1/2 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1/2 arb. š. čilės pipirų trupučių
- 170 g (viena pakuotė) špinatų
- šlakelis sitrinų sulčių - nebūtinai
- 170 g tarkuotos mocarelos, meksikietiško mišinio ar kito sūrio
- duona: 5 pitos / atba 10 tortilijų / arba 4 naan'ai
- aitriosios paprikos (čilės), šviežios arba marinuotos
- pomidorai
- salsa arba kitas jūsų mėgstamas aštrus padažas
- grietinė su žiupsneliu druskos
- Keptuvėje virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Pirma apkepiname iki auksinės spalvos svogūnus, apie 10 min. Pridedame artišokus, maišydami viską kepiname apie 2 min. Pridedame druskos, pipirų, išmaišome, sumažiname liepsną ir troškiname po dangčiu apie 10 min.
- Jeigu špinatų lapai dideli, juos supjaustome ir pašaliname kietus kotelius. Aš naudoju jaunus špinatus, kurių pjaustyti nereikia. Troškinį nukeliame nuo liepsnos. Špinatus įmaišome į karštą troškinį, uždengiame dangčiu ir paliekame 2-3 min. skoniams persisunkti.
- Pateikiame karštą arba šaltą. Šis troškinys uždarame indelyje, šaldytuve, išlieka šviežias savaitę. Patiekalą galma atšildyti ir kasdien pateikti vis kitokiame pavidale. Žemiau pateikiu kelis pateikimo variantus:
- Ala indiškas: ant naan duonos paplotėlio uždedame artišokų trošinio, apibarstome sūrio tarkučiais ir šauname porai minučių į prikaitintą orkaitę. Pateikiame su pomidorais, kelendromis.
- Ala meksikietiška kesadilja: tortiljos paplotėlį padengiame sluoksniu troškinio, apiberiame meksikietiškų tarkuotų sūrių mišiniu, jei tokį gausite nusipirkti, arba tinka bet koks fermentinis sūris. Uždengiame kita tortilija. Kepame sausoje keptuvėje iš abiejų pusių po 2-3 min., visą laiką slegiant mentele. Lėkštėje supjaustome kesadilją trikampėliais, pateikiame su salsa.
- Ala arabiškas: pitos paplotėlius pjauname pusiau, prikemšame troškiniu, sumaišytu su varške arba/ir sūrio tarkiais. Kepame sausoje keptuvėje iš abiejų pusių, lengvai slegiant mentele. Pateikiame su "Afgani salotomis" ir aštriu padažu.
- Ala lietuviškas: karštą troškinį pateikiame po grietinės "kepure", su šviežiomis daržovėmis. (Šis variantas ruoštas atšildžius troškinį, sėdėjusį šaldytuve beveik savaitę. Spalvos nebuvo ryškios, bet skonis liko puikus.)
Man toks užkandis patiktų ;)
AtsakytiPanaikintiTuriu įtarimo, jog tiktų Provanso pomidorų ir apelsinų padažas? :)
Mindaugai, mačiau ir žavėjausi tavo Provanso pomidorų padažu. Būt įdomu paragauti ir "aproprijuoti" į savo repertruarą :)
AtsakytiPanaikintiAtrodo nerealiai, b8tinai pasigaminsiu paragauti:)
AtsakytiPanaikintiGal turite receptą kaip artišokus marinuoti?
AtsakytiPanaikintiNiekad pati nemarinavau artišokų. Internete yra neblogų receptų:
AtsakytiPanaikintihttp://www.yumsugar.com/Make-Your-Own-Marinated-Artichokes-3090430
http://localfoods.about.com/od/spring/r/MarinatedArts.htm
http://www.seriouseats.com/2011/04/marinated-artichoke-hearts.html
Dazniausiai cesnakas pakepinimas skiltelem aliejuj ir paskui isimamas...taip aliejus gaunas skonio daugiau...o juodo pipiro as kai gamini artisokus nenaudoju....kuo maziau prieskoniu tuo skaniau....ir labai svarbi kokybiskas alyvu aliejus...
AtsakytiPanaikinti