Puslapiai

2011-10-16

Guakamolė


Guakamolė (guacamole - isp.) - tai žaliavalgiškas (RAW vegan - angl.) patiekalas, labai sotus ir skanus, tikras vitaminų, mineralų bei kitokio gėrio užtaisas visai dienai. Ruošdami meksikietiškų patiekalų vakarėlį tikrai neapsieisite be šio paprasto delikateso. Aš dažnai pasigaminu guakamolės pietums ir sušveičiu sau viena visą dubenį kartu su orkaitėje paskrudinta pita arba naanu (indiška duona). Šiandien tai vienintelis patiekalas su avokadu, kurį valgo mano vaikai, o tai jau daug reiškia.
Dar noriu pasidalinti savo atradimu. Gamindama guakamolę jau n kartų pastebėjau, jog avokadas stipriai neutralizuoja čilių aštrumą. Vaikai šveičia guakamolę su traškučiais net neįtardami, koks karštis buvo panardintas šiame žaliame patale. Nebijokite pasigaminti aštriau, man , pvz., vieno halapenjo pipiriuko aštrumo visai nesijaučia. Jeigu mėgstate aštriau, naudokite halapenjo pipirus su visom sėklom. Pašalinus sėklas, pipiro skonis ir aromatas išlieka, o aštrumas sumažėja. Labiausiai mėgstu šiek tiek grūdėtą guakamolę, todėl čia būtinas turėti bulvių grūstuvas arba galima avokadus susmulkinti tiesiog šakute.
Mano ištikimieji maisto kritikai greičiausiai prikibs prie patiekalo išvaizdos, tačiau neapsigaukite. Po neišvaizdumu slypi puikus skonis ir švelni gaivi tekstūra, jokio glitumo ar lipnumo.
Paruošimui reik turėti bulvių grūstuvą (grotelės su tvirta vertikalia rankena virš jų) ir maisto procesorių - nebūtinai.
Išeiga 500-600 g. arba 2 dubenėliai, koks yra nuotraukoje.
Produktai:
  • 2-3 avokadai, pradėję minkštėti
  • 1/2 saldaus svogūno (geltonais lukštais, neaštrus)
  • 1 žalioji citrina (tiks 1/2 geltonos, bet žalioji skaniau)
  • 1 skiltelė česnako - nebūtinai
  • 1-3 halapinio, habanero ar serano čilės, šviežios arba marinuotos
  • 1 pomidoras arba 1/2 granato - nebūtinai
  • 1/2 arb. š. druskos
  • kuokštas kalendros arba petražolių - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Išspaudžiame citrinos sultis. 
  2. Avokadus atskiriame nuo sėklų ir žievių, tuojau pat juos apliejame citrinos sultimis, kad neparuduotų, ir sutriname grūstuvu.
  3. Susmulkiname svogūną, česnaką ir čiles. Aš naudoju daržovių kapoklę, tad nieko neliečiu rankomis; galima daržoves sumalti maisto procesoriuje arba labai smulkiai pjaustyti peiliu.
  4. Smulkiais kubeliais (5 mm) supjaustome pomidorą ir žalumynus. 
  5. Viską sumaišome dubenyje. Pateikiame su kukurūzų traškučiais, paskrudintos pitos trikampėliais arba su Meksikos virtuvės patiekalais: tacos, burritos, quesadilla, tamales...
  6. Skaniausia ir gražiausia guakamolė pirmąsias 2 val.; saugoma šaldytuve bus skani ir antrą dieną, tačiau išvaizda nukentės.

Guakamolė su granato uogomis.
Guakamolė su pomidoru.











    Žalioji guakamolė.

    P.S. Pomidoras šiame recepte nebūtinas, jį tinka pakeisti sauja granato uogų, arba galima ruošti grynai žalią guakamolę.

    "Žalios guakamolės" ingredientai, tik trūksta žaliosios citrinos.
    "Žalioji guakamolė" - vaikų mėgstamiausia.

    2 komentarai:

    1. Anonimiškas4/11/2013

      Dievinu avokada:)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Virginija10/12/2016

      Pridesiu ir is savo patirties: gyvenu Meksikoje jau daug metu. Stebedavausi matydama didziulius kubilus guacamoles vietiniuose restoraneliuose, o joje dazniausiai plaukioja avokadu kaulai. Sako, imetus kaulus, guacamole nepatamseja.. Nebandziau, siaip idomu pasirode :)

      AtsakytiPanaikinti