Puslapiai

2011-09-20

Vištienos sriuba su makaronais


Vištienos sriuba su makaronais - tai visiems nuo vaikystės gerai žinomas patiekalas. Turbūt tai pirmoji sriubytė, kurios gauna paragauti kūdikėlis, ją pertrinus dubenėlyje. Aš, kiek save pamenu, visada mėgau šią sriubą, o ir mano vaikai jos dažnai užsisako.

Dar būdama vaikas, pastebėjau, jog su bulvėmis ši sriuba tampa visiškai kitokio skonio, įgauna tam tikro nemalonaus rūgštumo. Galima eksperimentuoti pridedant pomidorą, papriką, žalius žirnelius, ankštines pupeles, žalumynus - viskas tiks, bet bulvių joje neturi būti, - nežinau kokia cheminė reakcija įvyksta šioje sriuboje su bulvėmis.

Aš šiai sriubai virti taupumo sumetimais naudoju vištienos kogalvius, tačiau daugiau vištienos skonio bus panaudojus visą vištą buljonui.

Paruošimui reikia turėti didelį puodą ir koštuvą.

Produktai:
  • 1 vištos kogalviai (skilvis, širdis, kepenėlės, kaklas, sparniukai...)
  • 1 lauro lapas
  • 5 juodieji pipiriukai
  • 2 arb. š. druskos
  • 2-3 morkos, perpjautos pusiau
  • 4 saliero stiebai arba 1 pastarnokas (parsnip - angl.)
  • 1/2 svogūno
  • 1 česnako skiltelė - nebūtinai
  • 300 - 400 g kiaušininių makaronų
  • kuokštas krapų arba petražolių

Paruošimas:
  1. Vištienos kogalvius nuplauname, dedame į puodą, pridedame druskos, pipirų bei lauro lapą, pilame 3 litrus vandens ir verdame 40-60 min.
  2. Nukeliame puodą nuo ugnies. Išdedame kogalvius ant lėkštės. Buljoną liejame per koštuvą į kitą indą. Mėsą nuvalome nuo kaulų ir supjaustome smulkiais gabalėlais. Kaulus ir koštuve palikusius prieskonius išmetame.
  3. Sultinį ir mėsą grąžiname į išplautą puodą. Pridedame smulkiais kubeliais supjaustytas morkas, svogūną ir saliero kotus (gali būt su lapais), krapų / petražolių stiebus (aš juos perrišu bespalviu siūlu, kad vėliau lengviau būt pašalinti), česnaką. Verdame sriubą dar 15 min.
  4. Makaronus pilame į jau pilnai išvirusią sriubą, tik užviriname ir iškart išjungiame kaitrą. Jeigu virsime makaronus tiek, kiek nurodyta makaronų pakuotėje, tai jie sulips ar ištiž, kadangi sriuba labai ilgai laiko karštį, tai makaronai po 10 min. karštoje sriuboje po dangčiu jau būna paruošti.
  5. Pateikiame sriubą apibarstę karpytais krapais / petražolių lapeliais, su duona arba skrebučiais (krutonais)
P.S. Beverdant sriuba šiek tiek nugaruoja, bet aš niekad nepilu daugiau vandens, kad neatskiesti vištienos skonio. Išeiga maždaug 2-2,5 litrai sriubos, arba 6 porcijos.

    3 komentarai:

    1. Anonimiškas9/20/2016

      Puikus receptas! gavosi iš tiesų skani sriubytė. Ačiū už receptą :)

      AtsakytiPanaikinti
    2. labai skaniai, man tik norejosi kazkokio cinkelio tai dar sauksta sojos padazo ipyliau :)

      AtsakytiPanaikinti
    3. Ačiū, tikrai puikus receptas :)

      AtsakytiPanaikinti