Batvininės sriubos gerumo paslaptys yra šios:
- Batvinių lapeliai turi būti nesuvytę.
- Naudojami burokėliai tik jauni, jų turi būt daugiau nei batvinių.
- Tinka tik jautienos buljonas / sultinys.
- Turi jaustis juodųjų pipirų skonis.
- Bulvės ruošiamos atskirai.
Paruošimui reikia turėti 4,5-5 litrų talpos puodą, nedidelę keptuvę. Išeiga 8 porcijos.
Produktai:
- 500 g jautienos, gali būti su kaulu, be gyslų ir riebalų
- 1-2 lauro lapeliai
- 1/2 valg. Š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 saliero šaknis arba 2 saliero stiebai
- 1 svogūnas + 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus arba sviesto
- 2-3 skiltelės česnako
- 4-5 nedideli jauni burokėliai ir batviniai (burokėlių lapai)
- 8 bulvės (1 bulvė porcijai)
- 120 ml grietinės (1 valg. Š. porcijai)
- Druska (1 žiupsnelis porcijai)
- Šviežios petražolės, susmulkintos - nebūtinai
- Mėsą nuplauname ir pamerkiame šaltame vandenyje apie 40 min. Kruviną vandenį išpilame ir vėl gerai mėsą nuplauname. Tokia mėsa verdama mažiau putos, sultinys bus skaidresnis, o skonis neprarandamas.
- Mėsą verdame 60 min., vandens pilame apie 3 litrus. Pasūdome puse druskos kiekio, pridedame lauro lepelių. Užvirus, nugriebiame paviršiuje susidarančias putas.
- Kol verda sultinys, paruošiame daržoves. Gerai nuplauname batvinius ir nuskutame nevirtus burokėlius. Viską supjaustome 1 cm kubeliais. Smulkiai supjaustome svogūną, apkepiname jį iki auksinės spalvos (apie 10 min.) nedideliame aliejaus kiekyje, pridedame likusią reikiamą druską, juoduosius pipirus.
- Mėsą ištraukiame iš sultinio, atskiriame nuo kaulų, supjaustome 1-2 cm kubeliais ir vėl grąžiname į sultinį. Pridedame apkepintą svogūną, smulkiai supjaustytą salierą, česnako skilteles, supjaustytus batvinius ir burokėlius.
- Verdame apie 10 min. Išjungiame kaitrą ir paliekame sriubą skoniams persisunkti apie 1 val.
Pirma į lėkštes išpilstome sriubą, į vidurį įsodiname po karštą bulvę, uždedame grietinės kepurę, pasūdome, pabarstome petražolėmis ir pateikiame. Skanaus!
Nuotraukoje matyti kaip garuoja karsta bulve. Atrodo labai skaniai. Mano brangiausias nekencia batviniu, o as megstu visas darzoves. isbandysiu si ecepta, gal patiks ne tik vien man vienai.
AtsakytiPanaikintiSigita
Nu va, pagaliau, taip pasiilgau batvinių sriubos, ypač kai močiutė verda kaime ;) Šaunuolė, gardžiai atrodo!
AtsakytiPanaikintiKą tik su žmona išsivirėm šia nuostabią sriubytę iš sode išaugintų burokėlių ir kitų daržovių. Skonis pasakiškas tikrai visiems rekomenduojam pabandyti kam patinka batvinaiai - nenusivilsit.
AtsakytiPanaikintiReda ir Edgaras.