Puslapiai

2011-09-06

Baltyminis omletas


Šio patiekalo pirmąkart gavau paragauti pusryčiams mano paauglystėje, viešėdama pas tetą Maskvoje. Labai patiko švelnus patiekalo skonis, puikiai kontrastuojantis su šalia pateiktais keptais pomidorais, apibarstytais aštriais prieskoniais.

Baltyminis omletas priskiriamas prie dietinių patiekalų, jis purus ir lengvas, puikus startas dienai pradėti. Šį patiekalą dažnai rekomenduoja gydytojai žmonėms, kurių padidintas blogasis (LDL) cholesterolis. Bet turbūt geriausiai jis žinomas skrupulingai dietos prisilaikantimes atletams ir sportininkams.

Dažniausiai baltyminį omletą savo šeimai ruošiu tik kai reikia "gelbėti" nesuvartotus baltymus, palikusius gaminant pvz. maskarponės kremo desertą arba tirmisu. Vaikai ir vyras tiesiog dievina šį patiekalą, dažnai gaunu užsakymą kepti baltyminį omletą net vakarienei.

Šalia baltyminio omleto puikiai dera juodos duonos rietutė, pakepinti grybai arba pomidorai, aštrus padažas.

Paruošimui reikia turėti didelę nesvylamą keptuvę ir mikserį arba plakimo šluotelę.

Produktai:
  • 4 kiaušinių baltymai
  • 1 valg. Š. pieno
  • 1/4 svogūno arba 4-6 žali svogūno laiška, smulkiai supjaustyti
  • kuokštas žalumynų (petražolės, krapai, kalendra ar kt.), smulkiai supjaustytas
  • 2 valg. Š. aliejaus
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis maltų pipirų, labai tinka margų pipirų mišinys (balti, juodi, raudoni)
Paruošimas:
  1. Baltymus atskiriame nuo trynių. Baltymus išplakame elktriniu mikseriu dideliu greičiu, maždaug 10 min. beplakant pridedame pieno, druskos ir pipirų.
  2. Svogūno laiškus ir žalumynus susmulkiname ir pridedame į išplaktą baltymų masę, viską lengvai išmaišome.
  3. Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname ir paskleidžiame aliejų. Jeigu naudojame ropinį svogūną, 3 min. jį pakepiname keptuvėje. Pilame baltymų masę su žalumynais ir kepame 2-3 min. Apverčiame omletą ir kepame dar 2 min. iš kitos pusės.
  4. Iškepęs omletas turi būti nepažliugęs viduje, su ruda plutele iš abiejų pusių. Pateikiame tuojau pat, dar karštą.
P.S. Keptuvėje kepamas omletas turi būti gana plonas: 1 cm gylio skystos masės, kurios aukštis padvigubėja kepant. Jeigu Jūsų keptuvė mažo skersmens ir omletas gaunasi storas, tai jį bus labai sunku apversti. Storą omletą kepame 175°C (350°F) karštumo orkaitėje 20 min. iki kol omletas iškils ir paviršius pradės ruduoti. Apversti nereikia.

    5 komentarai:

    1. Baisu ir sakyti, bet pas mane likę baltymai (ar likę tryniai, kartais ir taip būna) ant stalo niekad nepatenka, kad ir kokie geri ketinimai būtų. Visiškas netaupumas, baisu.
      Bet atrodo omletas tai toooks purus ir skanus! Nesu tokio valgius, bet tikriausiai nepatikti tiesiog negali :)

      AtsakytiPanaikinti
    2. iš tiesų gardžiai atrodo..visada omletas asocijuojasi tik ių pilno kiaušinio..;)

      AtsakytiPanaikinti
    3. Aš labai taupi, ne tiek dėl piniginių išlaidų, kiek dėl gamtos sąnaudų. Jeigu po recepto ruošimo lieka daug atliekų, tai net nesiimu jo ruošti. Man gaila išmesti citrusų žieveles, apvytusias daržovių nuopjovas, mėsos gyslas ir kauliukus. Viskam sugalvoju kokį nors troškinį arba žievelių tarkius susidžiovinu ir naudoju gėrimuose, kepiniuose, salotose... Dabar turiu kieme įsitaisiusi kompostą, tai visos organinės atliekos keliauja ten ir sąžinė negraužia.

      AtsakytiPanaikinti
    4. Tai is trniu iseina puikus zagareliai desertui. Ten tik tryniai 4 dedasi :)

      AtsakytiPanaikinti