Sveikos dietos žinovai ir visokie gurmanai ypatingai gražiai kalba apie lašišą, bet man ji dažnai yra sausa ir sprangi žuvis, todėl vengiu ją užsakinėti restoranuose. Mano neišsenkamas kulinarijos pamokų šaltinis - 88 metų teta Halina - jau keletą dešimtmečių ruošia lašišą pagal šį receptą, kuriuo šiandien dalinuosi ir su Jumis, už kurį esu tetai labai dėkinga. Šiuo būdu kepta žuvis bus nesubyrėjusi, sultinga, su apskrudusia odele. Svarbu viso kepimo ir troškinimo metu žuvies keptuvėje nekliudyti, pradžioje ji prilips prie keptuvės dugno, o vėliau, supilus sultis ir pakaitinus, - atlips.
Išeiga 2 porcijos.
Produktai:
- 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 300 g lašišos file
- 1 stiklinė apelsinų sulčių
- 1/2 arb. š. druskos
- 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Lašišos odą nuvalome nuo žvynų, lašišą nuplauname, pamerkiame indelyje su apelsinų sultimis ir taip pamarinuojame kambario temperatūroje apie 30 min. - 2 val.
- Lašišą nusausiname, iš visų pusių pasūdome ir papipiriname. Nesvylamoje keptuvėje virš didesnės negu vidutiniškos liepsnos gerai įkaitiname aliejų. Lašišą dedame odelės puse ant keptuvės. Kepame nejudinant, atviroje keptuvėje, apie 5-7 min. Dabar pilame apelsinų sulčių, uždengiame keptuvę dangčiu, sumažiname liepsną ir, padažui užvirus, troškiname 7 min.
- Mentele ištraukiame lašišą ant lėkštės, jeigu keptuvėje likęs padažas perskystas, pakaitiname atvirai dar porą minučių; jeigu padažas pertirštas - pilame daugiau apelsinų sulčių arba balto vyno ir užviriname.
- Lašišą pateikiame aplieję padažu, šalia ryžių, šparagų, ankštinių pupelių, šviežių salotų...
labai paprasta ir skanu. ačiū, puikią vakarienę turėjau.
AtsakytiPanaikintiLabai patiko šis receptas.
AtsakytiPanaikintiO kur receptas su česnakais??
Labai atsiprašau. Kai kurie receptai neaprašyti, kadangi neturi gražių nuotraukų, dažniausiai dėl žaibiško patiekalų "susivalgymo" arba dėl mano fotografės pareigų nevykdymo, dažniausiai dėl pateisinamos priežasties - svečių linksminimo.
PanaikintiSu česnakais lašišą kepu trumpai labai karštoje 230°C (450°F) orkaitėje. Svarbu negailėti česnako. Lašišos šmotą supjaustau 1 porcijos gabalais ir pamerkiu 30 min. skaniame baltame vyne, kaip Chardonnay. Pusę česanko galvos skiltelių supjaustau 1 cm kubeliais, kitą pusę sutraiškau. Dubenyje sumaišau česnako kubelius, alyvuogių aliejų, kokį 1 šviežią žolinį prieskonį pasirinktinai: čiobrelis, raudonėlis, šalavijas, citrininė melisa, bazilikas... pridedu druskos ir šviežiai maltų pipirų (raudonų ar margų, o skaniau raudoni čiliukai). Lašišą nusausinu ir ištrinu aliejaus padažu. Ant skardos pažeriu stambiais kubeliais supjaustytų morkų, briuselio kopūstų, šparagų, svogūno ar kitų daržovių (galima ir be jų - vien česnako užteks). Daržoves išmasažuoju aliejaus padažo likučiais. Ant daržovių dedu lašišos gabalus (taip žuvis neprilips prie dugno) skūra žemyn. Ant lašišos užtepu traiškyto česnako tyrės. Kepu maždaug 10 min. Užbaigimas dvejopas: jeigu lašiša gražiai apskrudusi ir viduj gerai iškepusi, išdedu ją su daržovėm į lėkštę, blėkutėn pilu palikusį nuo marinavimo vyną, kaitinu virš mažos liepsnos, kol atšoks visi priskrudimai, pridedu sviestuko, prieskonių visokių, perkošiu - tai būna padažas. Arba antras variantas - jeigu lašiša buvo didelė ir "pagyvenusi" - pilu vyno marinato likučius tiesiai ant lašišos su daržovėm blėkutėje ir kepu dar ilgiau apie 7 min. Pateikiu su citrinos griežinėliais, ryžiais, kuskusu, bulvių puree, blanširuotu brokolio žiedu, šparagais, ankštinėmis pupelėmis...
Prieš kepant mėsą arba žuvį, ji turi būti kambario temperatūros. Tada geriau iškepa viduj, lieka sultinga.
PanaikintiČia yra česnakinės lašišos receptas: http://segebute.blogspot.com/2013/06/cesnakine-lasisa-orkaiteje.html
PanaikintiLabai labai skanus receptas. Dėkui už įdėja :)
AtsakytiPanaikintiLiuks receptukas. Paprastas ir sverbiausia skanu. Dekui uz ideja :-)
AtsakytiPanaikintiTuretu but skanu 🙂
AtsakytiPanaikintitikrai skanu ir paprasta :) ačiū už receptuką ;)
AtsakytiPanaikinti