Puslapiai

2011-06-07

Pomelas - didysis greipfrutas

Pomelas (pomelo) - tai stambiausias savo giminėje citrusas, kuris kildinamas iš pietryčių Azijos (Kinija, Malaizija ir Indonezija). Tai greipfruto laukinis protėvis, jis gali būti apvalus arba kriaušės formos. 
Pomelas saldesnis už greipfrutą, tačiau žievelės ir vidinės membranos šiek tiek karčios, labai storos. Yra paplitusios trys pomelo rūšys: taip vadinamas baltas su geltonu minkštimu, rausvas ir raudonas - pastarųjų dviejų minkštimo spalva atinitinka pavadinimą. Saldžiausi yra raudonas ir rausvas, baltas - rūgštesnis. Pomelo žievelės žalsvos arba geltonos, nuostabiai kvapnios, jos tinka naudoti patiekalų paskaninimui: desertuose: kepiniuose ir uogienėse, mėsos ir žuvies patiekaluose, salotose, padažuose, cukatams ruošti. Pomelo minkštimas patiekaluose pakeičia greipfrutą, apelsiną arba ananasą.
Paruošimas: 
Norint lengviau išpjaustyti skiltelių minkštimą, nuluptą pomelą palaikome šaldytuve, kol baltos membranos susitrauks ir sukietės. Dabar pirmiausia nuskutame aštriu peiliu baltą išorinę membraną, po to skiltelių minkštimo segmentus nupjaustome peiliu nuo išilginių plėvelių.



Pirmas bandymas: šviežias pomelas vazelėse - nepakartojamas
Jeigu pomelo minkštimas trapus ir sausas, gabaliukus apliejame vaisių sultimis, "Grenadine" arba "Grand Marnier" likeriu. Prieš pateikiant atšaldome.



Antras bandymas: sultys - nuostabus
Taurėse parodytas sulčių kiekis, gautas išspaudus iš pusės greipfruto (kairėje) ir pusės pomelo (dešinėje). Pomelas yra mažiau sultingas, tačiau skonis visiškai nesiskiria nuo raudonojo greipfruto: truputėlį saldus, tirštas, citrusiškas rūgštumas, kartumo tik užuomina.



Trečias bandymas: garnyras prie kepsnio - puikus
Pomelo minkštimą pakepiname 2-3 min. įkaitintame svieste, pridedame druskos, raudonųjų / rausvų ar margaspalvių maltų pipirų. Pateikiame šalia mėsos ar žuvies kepsnio.





Ketvirtas bandymas: pomelas + salotos+ burokėliai = fantastiškas skonis

Receptas yra čia.





    Skonių lentelėje pomelas gauna 8 balus ir atsiduria aukštesnėje vietoje, negu jo pusbrolis greipfrutas, vien dėl savo patogumo ir išvaizdumo naudojant pomelą įvairiuose patiekaluose.

    Mano ragautų egzotiškų vaisių įvertinimo lentelė:
    10 - fantastiškas:  graviola arba pau-pau, persimonas, 
    9 - puikus: mangas, ananasas, avokadas, granatas
    8 - nuostabus: kinkanai, figos, kiviai, apelsinai, pomelas
    7 - gardus: tamarindai, datulės, bananai, greipfrutai
    6 - skanus: guava, kokosas,
    4 - geras: papaja, svarainis,
    3 - neypatingas: pitaja, kivanas, fizalis
    1- šlykštus: durianas

    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą