Puslapiai

2011-05-21

Kopūstas troškintas vyne

Kopūstas - tokia neprašmatni daržovė, tačiau turtinga vitaminais ir gliukozinolatais - kurie, kaip buvo mokslininkų įrodyta, - veikia priešvėžiškai ir priešuždegimiškai.

Garinamas ar verdamas kopūstas tampa vandeningu, o kepant labai karštai ir trumpai jis nepraras savo traškumo, įgaus intensyvesnį skonį. Šis receptas yra mano kasdieniškiausias ir visų skaniausias. Vienas žmogus, kuris išvis vengia keptų/virtų/troškintų kopūstų, tik šituos valgo, ir dar ir kaip juos kerta!

Aš mėgstu šio patiekalo veganišką variantą, todėl sau įsidedu lėkštelę troškintų kopūstų prieš į juos dėdama kumpio.

Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su ją atitinkančiu dangčiu.
Produktai:
  • 4 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1/2 kopūsto gūžės (0,5 kg)
  • 1-2 morkos
  • 200-250 g kumpio - nebūtinai
  • 1/2 stiklinės (125 ml) balto vyno
  • 1 valg. Š. obuolių acto, 5% stiprumo
  • 1/2 arb. š. kmynų - nebūtinai
  • 1.5 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
  1. Šiaudeliais supjaustome kopūstą. Morkas nuskutame ir sutarkuojame burokine tarka. Kumpį supjaustome smulkiais kubeliais.
  2. Keptuvėje virš didelės liepsnos įkaitiname aliejų, beriame supjaustytas daržoves ir maišant kepame 5 min.
  3. Pridedame visus likusius ingredientus, išmaišome ir, uždengus keptuvę dangčiu, troškiname 7 min., kol kopūstas suminkštės.
  4. Pateikiame karštą. Labai tinka į kopūstų troškinį įmaišyti grietinės ir užsikąsti juoda duona. Na, balto vyno taurelė irgi labai tinka prie šio patiekalo.

    5 komentarai:

    1. Tikrai nerealūs kopūstai! Patiko visiems :)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Anonimiškas12/29/2013

      O galima gaminti be mesos? Kamane.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Jo, kaip aš paminėjau įrašo pradžioje, aš sau į lėkštę įsidedu troškintų kopūstų be mėsos, o likusiems šeimos nariams ruošiu patiekalą toliau su kumpiu. Man irgi labai patinka veganiški traškūs kopūstai.

        Panaikinti
    3. Anonimiškas12/29/2013

      Labai skanus gavosi kopustai, tik as nedejau mesos ir troskinau dvigubai maziau. As megstu, kai darzoves neperkeptos o dar turi traskuma. Todel ir vyno, bei acto pyliau maziau. Kitaip butu nespeje isgaruoti. Skanu labai. Aciu uz receptuka :-). Kamane

      AtsakytiPanaikinti
    4. Anonimiškas11/29/2016

      Receptas puikus. Dariau ne kartą. Skoniu primena raugintus kopūstus todėl patroškinus pagal instrukcijas iš jų padariau a la raugintų kopūstų sriubą :)
      Ačiū.

      AtsakytiPanaikinti