Puslapiai

2011-04-10

Kiaulienos nugarinės kepsnys su daržovėmis

Paprastai paruošiamas, šventiškai atrodantis kepsnys. Man patinka patiekalai, kuriuos gali pamiršti valandai ar ilgiau, juos įdėjus į orkaitę, o ištraukus - stulbinantis rezultatas. Iš marinatui siūlomų priedų pasirinkite vieną arba du, tačiau ir be jų kiauliena iškeps kvapni bei skani. Priedai skirti tiems, kas mėgsta įvairovę.

Mano keptos kiaulienos kepsnio užteko maždaug 12 porcijų. Visada kepu didesnį gabalą mėsos, nes palikęs kiaulienos kepsnys nuostabiai tinka sumuštiniams ruošti. Plastikine maisto plėvele apvyniota kepta kiauliena šaldytuve išlieka šviežia ilgiau nei savaitę.

Kiaulienai ruošti labiausiai tinka saldumas ir česnakiškumas. Tad mėsos marinate turi dominuoti būtent šie du skoniai. 
Prieš ruošiant teks atlikti matematinius paskaičiavimus, nes daržovių ir mėsos kepimo laikas gali nesutapti. Kiaulienos 1 kg kepa 45 min. (20 min. 1 svarui). Daržovėms iškepti užtenka 50 min.
Pavyzdys: 1.5 kg kiaulienos kepsnys kepa 67 min. Daržoves ištraukus, kiaulieną kepame dar 17 min. ilgiau.

Jeigu kiauliena iškepė viduj, o jos išorei trūksta įdegio, kaip įvyko mano atveju,  pasinaudokite "kepsnių makiažo" patarimais.

Marinavimui reikia turėti didelį indelį su dangčiu. Kepimui reikia turėti gilų indą, tinkantį kepimui orkaitėje. Išeiga apie 10-12 porcijų.
Produktai:
  • 1-1.8 kg (2.5-4 lb) kiaulienos nugarinės, be kaulų
  • 3-8 skiltelės česnako 
  • 1 indelis (560 g) konservuoto ananaso
Marinatui:
  • 3 Valg. Š. rudo cukraus / ar medaus / ar klevų sirupo
  • 1/2 stiklinės ananasų sulčių (iš to pačio indelio)
  • 2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 3 Valg. š. aliejaus
  • 1 lauro lapas, susmulkintas
Priedai marinatui (pasirenkame tik vieną):
  • 1/2 stiklinės (120 ml) čilių marinato
  • čiobreliai (thyme -angl.)
  • prieskoniniai šalavijai (sage-angl.)
  • rozmarinas (rosemary-angl.)
  • 1 Valg. Š. cinamono miltelių
Papildomos daržovės:
  • 3 bulvės, nuskustos ir supjaustytos 4 cm gabalais
  • 4 morkos, nuskustos ir supjaustytos 3 cm gabalais
  • 1 svogūnas, supjaustytas 1/8 gabalais arba 3 porai, supjaustyti 1.5 cm žiedais
  • 1 obuolys, supjaustytas 2 cm kubeliais
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 3 Valg. š. alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
  1. Mėsą nuplauname ir nusausiname. Peiliu smeigiame skylutes ir į jas kišame išilgai supjaustytas česnako skiltelių puseles.
  2. Marinavimo inde arba tiesiog plastikiniame maišelyje sumaišome visus marinato produktus (paįvairinimui pasirenkame nors vieną priedą iš sąrašo), įdedame kiaulieną, išvoliojame mėsą marinate, užsandariname ir paliekame marinuotis 2 val. kambario temperatūroje arba šaltai 12 val.
  3. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę. Supjaustytas daržoves dedame į kepimo indą, pasūdome, apliejame aliejumi ir "išmasažuojame", t.y. rankomis išmaišome, kad visi daržovių šoniukai pasidengtų aliejumi. Praskiriame vidury daržovių duobutę, į  kurią dedame mėsą riebiu šoniuku aukštyn. Mėsą apliejame palikusiu marinatu ir šauname į orkaitę 50-55 min.
  4. Ištraukiame kepimo blėkutę iš orkaitės. Kiaurasamčiu išgriebiame daržoves į lėkštę arba dubenį, uždengiame, kad mažiau vėstų. Mėsą blėkutėje apverčiame riebia dalim žemyn ir toliau kepame apie 30-60 min., t.y. kiek liko iš paskaičiuoto laiko pagal pradinį mėsos svorį. Iškepusios kiaulienos vidinė temperatūra turi siekti 70°C (160°F) laipsnių. Arba tikriname pasmeigus kepsnį iki vidurio šakute, paspaudus skylučių vietą, bėgančios sultys turi būti skaidrios ir šviesios, be kraujo.
  5. Prieš pjaustant, paliekame mėsą kambario temperatūroje "pailsėti" mažiausiai 10 min., kitaip pjaustant labai bėgs sultys ir mėsa taps sausa. Perpjautas kiaulienos kepsnys turi būti jau ne ružavas, bet dar ne visai baltas - balta kiauliena yra sausa, t.y. perkepusi. Pateikiame su baltu vynu. Skanaus!
Kiaulienos nugarinė prieš keliaujant į orkaitę.

Pagal šį receptą kiaulienos nugarinę galima kepti be daržovių arba vien su obuoliais / ananasais. Tokiu atveju vaisiai bus iškepę po 30 min. Kiaulienos nugarinė labai tinka šalia bulvių purée.

11 komentarų:

  1. Anonimiškas12/29/2011

    Niam niam... Marinavau pagal šitą receptą, kepiau "rankovėje", išsiskyrusias sultis ir marinatą supyliau į puodą, užpyliau 500ml grietinėlės, truputis druskos ir gavosi puikiausias padažiukas mėsai. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas12/11/2012

    Kokia tai plastikine plevele?
    Turit omenyje maistine plevele ?kur nemazi rulonai buna?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo, tai ta pati "maistinė plėvelė" - nežinau kodėl ji taip vadinama. Juk ir lagaminus į ją vynioja, kad apsaugoti nuo subarižymo aerouosto konvejeriuose, ir vamzdžius ja izoliuoja, ir naudoja kitokioms buitinėms sandarinimo priemonėms; kai kurie šia plėvele apsivynioję eina sprtuoti - atseit daugiau išprakaituoja. Angliškai ji vadinama "plastic wrap" - lietuviškai pūtų "plastikinė vyniojimo plėvelė" http://en.wikipedia.org/wiki/Plastic_wrap

      Panaikinti
  3. Anonimiškas3/09/2013

    Paprasta PE ( polietileno )plėvelė neatspari karščiui, tik gavusi karščio ji traukiasi ir lydosi. "Maistinė plėvelė" naudojama maisto pakavimui, ji skirta sąlyčiui su maistu, bet tikrai NE KEPIMUI. Kepti reikia su specialiai karščiui atspariom plėvelėm ( tai visiškai kitokios sudėties plastikai ), kurios dažniausiai būna "rankovės" būvyje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naujausi tyrimai parodė, jog kaitinamos plastmasės išskiria dioksinus (labai toksiškos medžiagos) ir plastifikatorius (pasticizers: phthalates, acetyltributylcitrate and dioctyladipate - angl.), vekiančius žmogaus hormoninį balansą, vaisingumą, augimą ir vystymąsi. Įvairių rūšių plastmasės tarpusavy skiriasi savo atsparumu; kaitinant plastmases skiriasi iš jų išskiriamų toksiškų medžiagų kiekiai, tačiau visos plastmasės sąvaikauja su maistu, ypač prie aukštų temperatūrų.
      "Kepimo rankovės" yra gaminamos iš polietileno. Internete galite rasti daug informacoijos apie plastmasių poveikį sveikatai. Pvz.: "...PET or PETE (polyethylene terephthalate ethylene) is a common plastic used to package a variety of foods and drinks. PETE is considered a safe, non-leaching plastic, even though some studies have found that it can release the toxic metallic mineral antimony over time, especially when subjected to heat..."

      Panaikinti
  4. Anonimiškas4/02/2013

    nuostabus skonis labai aciu uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Giedre4/22/2013

    O is indelio konservuotu ananasu,panaudojus ju sultis,ananaso gabaliukus kur deti? Sudeti prie darzoviu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo, ananaso gabaliukus sumaišome su pasirinktomis daržovėmis ir kepame kartu su mėsa.

      Panaikinti
  6. Anonimiškas2/26/2014

    isbandziau si recepta ir pavyko puikiai. vyras buvo maloniai nustebes, nors jis pas mane maistui labai jau isrankus pasidares :)))
    aciu

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jei medaus į marinata dėti tai kietos konsistencijos ar skysto?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš tik skystą medų naudojų. Susicukravusį medų galima šiek tiek atskiesti vandeniu ir maišant pašildyti, kad vėl taptų skystas. Arba, jeigu neorite prarasti marinato lipnumo, tai susicukravusį medų skieskite ananaso sultimis, kurios reikalingos recepte.

      Panaikinti