Puslapiai

2011-03-10

Kivanas arba "Afrikos raguotas melionas"


Nusipirkau kivaną (kiwano) susižavėjusi jo išore: ovalo formos "spygliuotis", sveriantis apie 100 g,  nepaprastai ryški oranžinė glotni su spygliais žievelė nusėta geltonais taškeliais. Maniau, jog bus kažkas rūgštaus, sultingo, egzotiškai paslaptingo. Sumokėjau $7.99, vaisius įdūrė į pirštą nieko apie jį nenusimanančiai kasininkei ir tuo mane dar labiau sužavėjo - mat šis mažylis moka apsiginti, juk neveltui jis pramintas "Afrikos raguotu melionu".
Nusivylimas atėjo vėliau, namie, šį vaisių perpjovus pusiau. Vaisiaus žalsvas vidus skoniu ir tekstūra priminė pernokusį agurką. Truputėlį rūgštelėjęs, sėklos gana kietos, beskonės, minkštimas glitus, gal kažkiek primena arbūzo ar meliono skonį, tačiau tai artimiau surūgusio agurko padermei; kvapas primena agurkinio šampūno kvapą. 
Kivanas kildinamas iš Afrikos Kalahari dykumos, kur jis auga lyg mažas moliūgas, gulėdamas ant žemės, prikibęs prie vijoklinio stiebo. Kivanas giminiuojasi su agurku, arbūzu, melionais ir moliūgais. Gražiausias savo šeimoje, bet prasčiausias savo skoniu - toks apsišaukėlis dabita yra šis vaisius. Kivanai didesniais kiekiais auginami Naujojoje Zelandijoje, JAV Kalifornijos valsijoje bei kituose šiltuose kraštuose; juos lengva užsiauginti šiltnamyje arba balkone. Kivano paskirtis dažniau dekoratyvinė: papuošti vaišių stalą, sudaryti vaisių puokštę. Kivano nereikia laikyti šaldytuve, jis apie 6 mėnesius (nuo nuskynimo datos) gali išgulėti vidury stalo krepšelyje, prieš atsiras rudos pūvio dėmelės.
Kivano minkštime yra vitaminų C, A, kalcio, geležies. Žievelė kieta ir nevalgoma, minkštimas vandeningas, numalšins dykumos keliautojo troškulį.

Paruošimas:
Vaisių išilgai pjauname pusiau. Sriubiniu šaukštu į dubenėlį išskaptuojame minkštimą.


Pirmas bandymas: jogurtas - neblogas
Vienos kivano puselės minkštimą sumaliau blenderyje, pridėjau:
  • 1/2 citrinos sulčių ir žievelės tarkučių
  • 2/3 stiklinės graikiško jogurto
  • 2 valg. Š. akacijų medaus

Viską gerai išmaišiau, supyliau į kivano žievelės puseles, pateikiau su maraskino vyšniomis. Skonis geras, įdomus, jautėsi maltų sėklų krisleliai, lyg malti riešutų kevalai.

Antras bandymas: salsa - geras
Čia kivano minkštimas, sumaišytas su citrinos sultimis, druska ir pipirais, atstoja salsos padažą ir agurką. 

  • Vienos kivano puselės minkštimas
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 2 vnt. marinuotų guindilla pipirų
  • 1/4 raudonojo svogūno
  • 1 pomidoras
  • 1 valg. Š. kalendros lapelių, susmulkintų
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. maltų čilės pipirų
Šakute susmulkinau kivano minkštimą, atskirdama sukibusias į gumulus sėklas. Smulkiai supjausčiau pomidorą, pipirus ir svogūną. Pridėjau likusius ingredientus sumaišiau dubenėlyje ir palikau 1 val. šaldytuve: skoniams persisunkti ir patiekalui atšaldyti. Pateikiau kivano puselėse.
Salsa gavosi įdomaus skonio, kivanas paįvairino įprastinius salsos ingredientus. Truputis glitumo netrukdė - priminė okrą, populiarią daržovę Lotynų Amerikos virtuvėje. Kietos sėklos kramtant malonesnės, negu sumaltos.

Antrąkart pirkčiau šį vaisių tik dekoratyvinio jo panaudojimo sumetimais, o vėliau, kad neprapultų, gaminčiau vėl salsą. Jei kas pavaišintų kivanu naujame, man nežinomame pavidale - nepraleisčiau progos paragauti.
Kai kas kivano skonyje randa panašumų į kivį, bananą ir žaliąją citriną - aš to nepajutau. Mano patyrimu skonis yra rūgštus agurkinis, o konsistencija gliti, sėklos kietos ir beskonės. 10 balų skalėje kivanui duočiau 3 - neypatingas skonis, bet graži išorė.

Mano ragautų egzotiškų vaisių įvertinimo lentelė:
10 - fantastiškas:  graviola arba pau-pau, persimonas, 
9 - puikus: mangas, ananasas, avokadas, granatas
8 - nuostabus: kinkanai, figos, kiviai, apelsinas, pomelas
7 - gardus: tamarindai, datulės, bananai, greipfrutas
6 - skanus: guava, kokosas,
4 - geras: papaja, svarainis,
3 - neypatingas: pitaja, kivanas, fizalis
2 - beskonis:  unedas
1- šlykštus: durianas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą