Puslapiai

2015-03-26

Rusiški barščiai


Yra mūsuose toks rusiškas fusion maisto restoranas "Just". Mes dažnai lankomės šalia esančioje delikatesų krautuvėlėje, tad esame kartais užsukę ir į restoraną papietauti. Šiame restorane mūsų šeima gana stipriai kontrastuojame nuo vietinės moseračiais ir bentliais suvažiavusios auksuotos ir kailiniuotos rusakalbės pubilkos, tačiau nieks ten nesmerkia mūsų pilkumo ir kasdieniškumo. Šiame restorane kiekvieną valgytoją aptarnauja atskiras padavėjas, kiekvienam staleliui vadovauja "dirigentas", pagal kurio ženklus uniformuoti padavėjai sinchroniškai išžygiuoja nešini virš peties iškeltais patiekalais ir milisekundės tikslumu visiems stalo valgytojams vienu metu tiekiami jų užsakyti valgiai. Tarp valgių tiekiami komlimentiniai "paletės nuvalymui" skirti užkandžiai. Viskas vyksta ypatingai subtiliai ir iškilmingai. Mano vaikams šis restoranas nepaprastai patinka - tiek maistas, tiek aptarnavimas; mano brangiausiajam šita vieta sukelia įtampą ir jis visais būdais bando jos išvengti. Na, mane labiausiai domina maisto skonis ir patieklų pasirinkimas, o šiais aspektais restoranas "Just" manęs dar nenuvylė.

Jūsų dėmesiui pateikiu "Just" restorane ragautus "Rusiškus barščius" (русский борщ - rus.), kuriuos pagal įsimintą skonį ir lėkštėje išgaudytus ingredientus atgaminau namie, ir savo rezultatu esu labai patenkinta. Tikiuosi, kad patiks ir jums.

Rusiškų barsčių esmė - tai jautienos sultinio fone išryškinti trys skoniai: šakninių daržovių saldumas, česnakas ir krapai. Būtinai šie skoniai turi likti ryškūs, nepadauginkite druskos ar pipirų, jokiaisi būdais barščiai neturi būti rūgštūs. Recepte neneaudojamos bulvės ar kitos krakmolingos daržovės.

Paruošimui reikia turėti 4,5-5 litrų talpos puodą, nedidelę keptuvę. Išeiga 8 porcijos.

Produktai:
  • 500 g jautienos, gali būti su kaulu, be gyslų ir riebalų
  • 1-2 lauro lapeliai
  • 1/2 Valg. Š. druskos
  • 6 vnt. juodųjų pipiriukų
  • 2 vnt. (100 g) morkos
  • 1/4  gūžės (200 g) šviežio kopūsto
  • 4-5 vnt. (200 g) nedideli jauni burokėliai kartu su batviniais (burokėlių lapai)
  • 1 vnt. (60 g) raudona arba oranžinė saldi mėsinga paprika
  • 3-4 vnt. šviežių pomidorų arba 2-3 Valg. Š. pomidorų pastos
  • 1 svogūnas + 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus arba sviesto
  • 1 česnako galvutė (apie 10 skiltelių)
  • 1 ryšelis krapų (30-40 g)
Paruošimas:
  1. Mėsą nuplauname ir pamerkiame šaltame vandenyje apie 40 min. Kruviną vandenį išpilame ir vėl gerai mėsą nuplauname. Tokią mėsą verdant sultinys mažiau putos, bus skaidresnis, o skonis neprarandamas.
  2. Mėsą verdame 60 min., vandens pilame apie 3 litrus. Pasūdome, pridedame lauro lepelių, pipiriukų. Užvirus, nugriebiame paviršiuje susidarančias putas.
  3. Kol verda sultinys, paruošiame daržoves. Gerai nuplauname batvinius ir nuskutame nevirtus burokėlius bei morkas, iš paprikos pašaliname sėklas ir vidines plėves. Kopūstą, morkas, burokėlius, batvinius ir papriką žiuljenuojame, t.y. supjaustome kuo plonesniais ilgais šiaudeliais. 
  4. Virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvėje aliejų. Plonais šiaudeliais supjaustome svogūno puseles, apkepiname tik iki sidabrinės spalvos (apie 4-5 min.).
  5. Mėsą ištraukiame iš sultinio, atskiriame nuo kaulų, supjaustome 2 cm kubeliais ir vėl grąžiname į sultinį. Pridedame apkepintą svogūną, šiaudeliais supjaustytas daržoves, verdame apie 10 min.
  6. Dabar į barščius keliauja naminė pomidorų tyrė (žiūrėk paruošimo aprašymą žemiau) arba pirktinė pomidorų pasta.
  7. Į barščius dedame nuo šaknų išvalytą šiek tiek aplukštentą, statmenai pusiau perpjautą česnako galvutę,  kulinarine virvute (medvilnine, švaria, be dažiklių) surištą krapų ryšelį. Verdame dar 10 min. 
  8. Ragaujame. Sriuba turi būti gana saldi, turtinga daržovių skonio. pagal skonį gali tekti pasaldinti cukrumi arba pasūdyti. 
  9. Išjungiame kaitrą ir paliekame sriubą skoniams persisunkti apie 1 val. Prieš tiekiant į stalą pašaliname iš sriubos krapų ryšęlį ir česnako galvutės puseles. Labai skanu "Rusiškus barščius" dubenėlyje užbalinti grietinės šaukštu, tačiau man patinka be grietinės mėgaustis šiuo nepaprastu gardėsiu.
Šviežios pomidorų tyrės paruošmas:
  1. Negiliai peiliu įpjauname pomidorų viršunėles ties kotelių šerdimis, maždaug 3 cm ilgio pjūviais, kryžmai. 
  2. Sudedame pomidorus į dubenį įpjovomis aukštyn, apliejame verdančiu vandeniu, vanduo turi pilnai apsemti pomidorus. Paliekame 1-2 min. 
  3. Vandenį išliejame, nulupame pomidorų žievelės. Pomidorus susmulkiname žirklėmis.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą