Puslapiai

2013-11-30

Moliūgo ir kokosų pieno sriuba



Skaniausias savo rūšyje, ypač tinkantis desertams, tirštas, giliai oranžinės spalvos minkštimo moliūgas - tai kriaušės formos "kietasprandis" riešutinis skvošas (butternut squash - angl.).

Ši sriuba tiršta, kvapni, prieskoninga, šildanti, prieskonius balansuoja neutralus kokoso pienas. Kokoso pieno kiekį reguliuokite pagal norimą sriubos tirštumą. Prieskoniams tinka pasirinktinai "Kari" arba "Rudeninio kvapo" prieskonių mišiniai; labai rekomenduoju šiuos mišinius pasigaminti patiems, pagal savo skonio pageidavimus - retas pirktinio prieskonių indelio turinys prilygsta pačio kulinaro kūrybos buketui.

Ši sriuba tikrai puiki. Žinau, jog "Moliūgo ir kokosų pieno" sriubą savo šeimai gaminsiu dar ne vieną kartą, ir ne tik rudenį. Tikiuosi, jog patiks it jums.

Dėkoju Jurgai už recepto idėją. Paruošimui reikia turėti galingą peilį arba kirvuką, kepimui orkaitėje tinkančią blėkutę arba didelę keptuvę, šaukštą, didelį (5 litrų talpos ar didesnį) puodą, rankinį blenderį. Išeiga apie 8-12 porcijų.

Produktai:

  • 1 vnt. (2 kg) moliūgas
  • 1 Valg. Š. aliejaus
  • 1 vnt. (150 g) svogūnas
  • 2 vnt. saliero stiebai
  • 1 vnt. batatas (saldi bulvė) arba 3 vnt. morkos
  • 2-4 skiltelės česnako - nebūtinai
  • 2 arb. š. "Kari" arba "Rudeninio kvapo" prieskonių mišinio
  • 1 arb. š. kumino arba kmynų - sumaltų
  • 1-1.5 litro kokosų pieno (iš paketo ar skardinio indelio)
  • sauja mėgstamų šviežių prieskoninių žalumynų arba moliūgo sėklų branduolių - papuošimui prieš tiekaint į stalą

Paruošimas:

  1. Paruošiame 180°C (350°F) karštumo orkaitę. Moliūgą peiliu arba kirvuku skeliame išilgai pusiau, šaukštu pašaliname sėklas. Dedame moliūgo puseles į kepimo indą pjūviu žemyn, kepame orkaitėje 30-40 min. Galima šalia moliūgo krūvelėje padėti nuo plaušų išvalytas sėklas - jas užtenka kepinti 10-15 min. 
  2. Svogūną, saliero stiebus, česnaką ir batatą (arba morkas) supjaustome 1 cm kubeliais.
  3. Puode virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Pradžioje apie 3 min. apkepiname svogūną, po to pridedame daržoves, pasirinktus prieskonius ir, vartant mentele, viską kepiname dar apie 3 min, kol pasklis prieskonių aromatas.
  4. Dabar į puodą su apkepintomis daržovėmis išskobiame iškepusio moliūgo minkštimą. Pilame kokoso pieno 1 litrą. Visą puodo turinį suplakame rankiniu blenderiu, kol susidarys vientisa tiršta masė. Jeigu norime skystesnės sriubos - pilame daugiau kokosų pieno ir išmaišome. 
  5. Sriubą užviriname ir tuojau pat nukeliame nuo liepsnos. Tiekiame į stalą dubenėliuose, apibarsčius šviežiais žalumynais arba moliūgo sėklų branduoliais.

Puodo dugne kepa daržovės apibertos prieskoniais. 



Rankiniu blenderiu suplakta sriuba pradėjo kunkuliuoti - jau užtenka virti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą