Puslapiai

2011-10-17

Guakamolė su mangu ir granato uogomis

Dar vienas žaliavalgiškas patiekalas iš Meksikos virtuvės kolekcijos. Aš jau 15 metų praktikuoju Amerikos žemyno tautų virtuvę, ir ji mane nuolatos stebina bei džiugina naujais skonių, spalvų, tekstūrų ir kvapų atradimais. Labai mėgstu mangus, tačiau kartais perpjovus kad ir gražiausią išorėje mangą, jo vidus stokoja spalvos ir skonio. Ar jums taip nėra nutikę? Gal krautuvininkai perdaug sušaldo vaisius? O gal vaisiai buvo nuskinti nesunokę ir vėliau dirbtinai nokinati azoto dujų kamerose?.. Tokiam atvejui šis receptas yra nepakeičiamas. Mango saldumas čia nėra didelė būtinybė, jo tereikia tik kaip prieskonio.
Paruošimui reikia turėti bulvių grūstuvą (grotelės su tvirta vertikalia rankena virš jų) ir peilį. Išeiga 300-500 g.
Produktai:
  • 1-2 avokadai, pradėję minkštėti
  • 1 kietas mangas
  • 1 obuolys
  • 1-2 čilės pipirai (halapenio, habanero ar kt.)
  • 1/2 saldaus svogūno (dideli, geltonais lukštais, neaitrūs svogūnai)
  • 1/2 citrinos sulčių (2,5 valg. Š.), žaliosios skaniau negu geltonosios
  • 1/2 arb. š. druskos
  • sauja granato uogų (maždaug iš 1/4 granato)
Paruošimas:
  1. Avokadus atskiriame nuo sėklų ir žievių, tuojau pat juos apliejame citrinos sultimis, kad neparuduotų, ir sutriname grūstuvu.
  2. Nuskutame mango žievelę, nupjauname minkštimą nuo sėklos. Nuskutame obuolio žievelę, pjauname obuolį pusiau ir pašaliname sėklalizdžius.
  3. Peiliu labai smulkiai supjaustome svogūną, čiles, obuolį ir mangą. Aš nepatariu tarkuoti obuolio, nes tada "Guakamolė" bus labai pažliugusi.
  4. Viską sumaišome dubenyje. Apibarstome granato uogomis. Pateikiame su traškučiais, paskrudintos pitos trikampėliais. Skaniausia ir gražiausia guakamolė pirmąsias 2 val.; saugoma šaldytuve bus skani ir antrą dieną, tačiau išvaizda bus apgailėtina.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą