Puslapiai

2011-04-11

Krevečių mišrainė / užtepas

Jau daugelį metų mano šeimos Velykų stalą puošia ši mišrainytė. Mėgstama vaikų, garbinama svečių, bei patiekalo spalva atitinka mano Velykiško stalo kanonus. Mat prisilaikau taisyklės, jog Velykų stalo patiekalai visi turi būti skaisčių bei pastelinių spalvų: rausvos, gelsvos, kreminės oranžiniės (kaip lašiša), persikinės, ružavos, geltonos. Tiktų dar žydra, bet nežinau natūralaus būdo ją išgauti maiste, todėl tik nusiperkų žydrų gėlyčių puokštelę.
Recepto šaltinis: teta Halina, 87-erių metų mūsų šeimos garsi kulinarė ir šeimininkė. Aš esu ne kartą susilaukusi tetos pagyrimo, ruošiant šią mišrainę (teta Halina komplimentais be reikalo nesimėto, šiaip jau), ir ne vien už tai, jog mano kietai virtų kiaušinių tryniai be žalio atspalvio (vandeniui užvirus, verdame lygiai 10 min.). Šioje mišrainėje labai svarbu išlaikyti nurodytas produktų proporcijas, produktų kokybė irgi daug lemia. Taigi, dabar dalinuosi savo įgūdžiais ir patirtim su Jumis...
Šiam patiekalui tinka šviežios, šaldytos arba savo sultyse konservuotos krevetės, bet skaniausia 50/50: per pusę konservuotos krevetės ir mažikės virtos krevetės (didelėse mažiau krevetiško skonio).
  • Šviežias krevetes nuplauname ir verdame lengvai pasūdytame vandenyje. Krevetėms užvirus, dar paverdame tik 3-4 minutes, ne ilgiau! Ataušiname po šalto vandens srove, išlukštename iš kevaliukų.
  • Jeigu nupirktos jau virtos ir šaldytos krevetės, jas atitirpiname rėtuke po šalto vandens srove. Dosniai apliejame verdančiu vaneniu, kad pašalinti visus nereikalingus kvapus; dabar atvėsiname po šalto vandens srove. Gerai nuvarviname ir kažkiek nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
  • Jeigu krevetės konservuotos, tai jų virti nereikia, užtenka tik gerai nuvarvinti skystį ir jau kervetes galima malti. 
Paruošimui reikia turėti maisto precesorių arba mėsmalę, kitaip teks labai ilgai viską iki trupinėlių smulkinti peiliu ant lentutės.
Produktai:
  • 500 g išlukštentų krevečių (perkant su kiauteliais, jų reikės 600 g)
  • 4 kietai virti kiaušiniai
  • 100 g salierų stiebų (maždaug 4 kieti, šviesūs, vidiniai stiebai)
  • 1 sultinga citrina
  • ½ didelio saldžiojo svogūno arba 1 nedidelis
  • 100 g švelnaus skonio majonezo
  • 1 arb. š. druskos
Paruošimas
  1. Pašaliname salierų plaušus (kaip tai daroma, rašiau čia).
  2. Krevetes, kiaušinius, salierų stiebus bei svogūną sumalame maisto procesoriuje arba mėsmale.
  3. Įspaudžiame 1 didelės citrinos sultis. Jei citrina nesultinga, gali prireikti antros. Pasūdome, pridedame majonezo, gerai išmaišome.
  4. Krevečių mišrainę pateikiame dubenėlyje šalia krekerių arba duoninukų. Valgome šakute iš lėkštelių arba mažu šaukšteliu tepame ant krekerio ir užkandžiaujame rankomis. Aptepti krekeriai gana greit sudrėksta, todėl patariu palikti krekerių tepimo darbą svečiams. Papuošimui tinka citrinos skiltelės, citrusų žievelių tarkučiai, raudoni ikriukai bei petražolių lapeliai. 

2 komentarai:

  1. Niam, beveik jaučiu skonį. Labai mėgstu tokius užkandžių vakarėlius su daug padažų ir pagardų. Gaila laiko jiems šiuo metu nėra...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš tą mišrainytę paruošiu per 10-20 min. Ilgiau užtrunka,jeigu reik krevetes išlukštenti ir jeigu salierai kokie pavytę būna.

    AtsakytiPanaikinti