Puslapiai

2011-02-17

Grybų sriuba su čile


Grybų sriuba "Sopa de Hongos con Chile" - nepaprastai skani. Naudokite jūsų mėgstamą čilės rūšį. Aš pasirinkau halapenjo čiles. Jeigu pašalinsite čilių (aitriųjų paprikų) sėklas,  tai šią sriubą noriai valgys ir vaikučiai.

Ši sriuba visiškai be krakmolo (bulvių, pupelių, kukurūzų, ryžių ir t.t.) ir glitimo produktų, tad rekomenduoju ją diabetikams, arba žmonėms prisilaikanties kūdėjimo dietos. Grybai sriubai suteikia tekstūros - yra ką pakramtyti, o visi kiti ingredientai - intensyvaus skonio.

Išeiga 6 porcijos. Paruošimui reikia turėti puodą, keptuvę ir karščiui atsparų indą, tinkantį kepimui orkaitėje.
Produktai:
  • 1 vištos krūtinėlė (2 puselės), arba 1/2 vištos
  • 3 arb. š. druskos
  • 10 juodųjų pipiriukų
  • 2 Valg. Š. augalinio aliejaus
  • 0.5 kg šviežių pomidorų
  • 1 svogūno galva
  • 3 skiltelės česnako
  • 3 Valg. Š. (45 g) sviesto
  • 0,5 kg šviežių pievagrybių (nuotraukoje jų parodytas tik trečdalis)
  • 1-2 aitriosios paprikos / čilės
Paruošimas:
  1. Vištieną nuplauname, verdame 1 val. pripylę 2.5 l vandens, pasūdę ir pridėję juodųjų pipirų.
  2. Paruošiame 200°C (400°F) karštumo orkaitę. Pomidorus supjaustome ketvirčiais, svogūną - 2 cm storio giežinėliais, česnaką išlukštename, bet nepjaustome. Visas šias daržoves apliejame aliejumi, dedame ant keptuvės arba skardos ir šauname 30 min. orkaitėn.
  3. Grybus supjaustome ir lengvai apkepiname keptuvėje, pridėję sviesto.
  4. Iš sultinio ištraukiame vištą. Į sultinį pridedame smulkiai supjaustytas čiles ir apkepintus grybus.
  5. Orkaitėje iškepusias daržoves sumalame blenderyje (nebūtinai) ir dedame į sriubą. Paverdame sriubą apie 15 min. 
  6. Vištieną supjaustome kubeliais sudedame į sriubą. Ragaujame: jei reikia - dar pasūdome. Verdame sriubą dar apie 5-10 min. 
  7. Sriubą pateikiame tuojau pat, labai karštą, šalia kvietinės bandelės, skrebučių arba tortilijos duonos paplotėlių. Kas nevalgo glitimo, tai sriubą galima valgyti be priedų, pasibarsčius mėgstamais šviežiais žalumynais, arba tarkuotu sūriu. ¡Buen provecho!
Orkaitėje apskrudinti svogūnai, pomidorai ir česnako skiltelės.

Blenderyje sumalta pomidorų - svogūno - česnako masė.

Apkepinti grybai, susmulkinta čilė ir pjaustymui paruošta vištienos krūtinėlė.

5 komentarai:

  1. Anonimiškas9/24/2014

    Cile... Kas cia per naujadaras? Gal cili pipiras arba tiesiog cili? Gurmanai mat...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čilė arba čili pipirai - taip aš vadinu "Lietuvių kabos policijos" įteisintą "aitriąją papriką". Visame pasaulyje terminu chili / chile / chilli yra žinomas tas pats dalykas http://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper . Aš, kaip lietuvė, receptų kūrėja, gurmanė ir įvairių tautų kulinarijos žinovė, turiu teisę įvedinėti į savo kalbą vartotinus terminus, ypač kai juos būtent taip vartoja ir kiti mano tėvynainiai. O komisijos darbas yra aiškus: per mėnesį 40 terminų uždrausti ir 40 naujų terminų įvesti, niekas jų nereikalauja išmanyti tą profesiją ar sritį, kuriai šie terminai tarnauja.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas9/26/2014

    Lietuviu kalboje CILE nera vartotinas terminas. Issitaisykite klaidas, nes tikrai akis bado. O ir jusu patiekalu toli grazu gurmaniskais nepavadinciau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš palauksiu, kol Lietuvių kalbos komisija leis vartoti šį puikų ir visur Lietuvoj plačiai vartojamą žodį - čilė, čiliukė, čiliūkštė, čilinis, čiliškas, čiliausias, čiliškiausias... :)

      Panaikinti
  3. Anonimiškas1/20/2015

    Geras receptas.

    AtsakytiPanaikinti