Puslapiai

2011-01-09

Sklindžiai su cukinijomis


Aš esu nuoširdi visų daržovių gerbėja. Mėgstu cukinijų skonį, jų tamsiai žalią skūrelės spalvą, gerbiu jas už  vitaminą A, kalį, magnį, ir folio rūgštį. Tačiau mažai pažįstu vaikų ir vyrų, kurie apsidžiaugia išgirdę, jog vakarienei bus pateiktos troškintos cukinijos arba cukinijų sriuba. Jau vien išgirdę "c..." žodį jie susiraukia nosis. Bet... eksperimentais buvo patikrinta ir nustatyta, jog jei iš recepto pavadinimo pašalinsime "c..." žodį, ir pavadinsime patiekalą, tarkim, "Robino Hudo sklindžiai", tai valgytojų kaip mat susrinks visas būrys. Na, o dar jeigu varškės-grietinės padažą vadinsime "Mergelės Marion padažiuku", o lašišą - "Mažojo Džono laimikiu", - tai išvis patiekalo pasisekimas garantuotas. Taigi, pateikiu aprašymą patiekalo - vienintelio pavidalo, kuriame mano šeima suvartoja tokią sveiką "c..." daržovę.
Neišsigąskite receptas reikalauja daug druskos. Paruošimui reikia turėti nesvylamą keptuvę. Išeiga: 15-16 sklindžių, arba 5 porcijos.

Produktai:
  • 2 mažos ir jaunos cukinijos (400 g)
  • 1 arb. š. druskos
  • 3 kiaušiniai
  • 1/2 stiklinės + 2 valg. Š. (150 ml) kvietinių miltų arba bulvių košės
  • 5-6 valg. Š. augalinio aliejaus
Priedai pagal pasirinkimą:
  • Grietinė + druska
  • Varškė + grietinė
  • Sūdyta lašiša
  • Lašišų ikrai (raudonieji)
  • Kaparėliai
  • Krapai
  • Pomidoro griežinėliai + druska
  • Šviežio agurko griežinėliai + krapai
Paruošimas:
  1. Cukinijas sutarkuojame burokine tarka, pasūdome, paliekame dubenyje 3 min., kol pasileis jų sultys.
  2. Dubenyje suplakame kiaušinius, beriame miltus, išmaišome. Pridedame cukinijas, šaukštu išmaišome blendinį.
  3. Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje gerai įkaitiname aliejų. Įbedus aliejun medinio šaukšto rankeną, aliejus turi putoti. Valgomuoju šaukštu dedame blendinį į keptuvę, formuojame delno dydžio sklindžius. Kepame iš abiejų pusių po 3 min. Vėl apverčiame į pradinę pusę ir pakepiname dar 1 min., kad neliktų žalio blendinio lašelių.
  4. Kartojame kepimą su visu likusiu blendiniu. Peteikiame su pasirinktu priedu. 
  5. Šie sklindžiai skaniausi karšti, jie puikiai laikosi savaitę laiko, šaldytuve, uždarame indelyje. Atšildome orkaitėje, arba keptuvėje po dangčiu, pripylę truputį vandens.Labai skanu prie arbatos su citrina.
P.S.Jeigu turite didžiulę kietos žievės cukiniją, tai teks peiliu pašalinti kietą žievę bei visas sėklas kartu su jas supančiu puriu minkštimu. Palikusi kieto minkštimo dalis - labai puiki, sklindžiai iškepa šviesūs, be žalių šlakelių. Skonis tas pats, dik darbo daugiau.
P.P.S. Dar man pavyksta šviežios mažos cukinijos griežinėlius "paslėpti" ir sumaitinti šeimai salotose, vietoje agurko.

2 komentarai:

  1. Gera mintis, paslėpti cukiniją salotose, būtinai pasinaudosiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. o as siandien vietoj cukinijos moliugu pakeiciau ir su bulviu tarkeis kepiau. skanumelis :)

    AtsakytiPanaikinti