Puslapiai

2011-01-07

Orkaitėje keptos šaknelės

Daniškas šakniagumbių patiekalas, vadinamas "Rodfrugter i fag", spalvų ir skonio polifonija. Dėkoju Rimai už pukių receptą ir patiekalo paruošimo paslaptis.
Reikia turėti didelį dubenį ir didelį kepimui skirtą indą arba skardą 1-2 cm kraštais.
Produktai:
  • 1 didelis burokas
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 pastarnokai (parsnip - angl.)
  • 2-3 bulvės
  • 4 morkos
  • 2-3 lauro lapeliai
  • 5 švieži čiobreliai arba 1/2 arb. š. sausų
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 6-10 juodųjų pipirų
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 60 ml balzamiko acto
  • 2 valg. Š. medaus
Paruošimas:
  1. Paruošiame 190 C (375F) laipsnių karštumo orkaitę.
  2. Supjaustome visas daržoves stambiais gabalais, burokėlius supjaustome smulkiau (maniškiai buvo nelabai iškepę). Visas daržoves sudedame į dubenį.
  3. Grūstuve sugrūdame čiobrelius, lauro lapelį, druską ir pipirus. Prieskonius sumaišome su aliejumi, balzamiko actu ir medum. Padažu apliejame daržoves, gerai viską rankomis išmaišome. Pažeriame daržoves ant kepimo skardos. Jos turi pasiskirstyti po skardos paviršių vienu sluoksniu.
  4. Kepame neuždengus, 30 min. Pateikiame kaip garnyrą šalia mėsos kepsnių arba kaip vegetarišką patiekalą.

4 komentarai:

  1. Danijoj būna paprastasis šaknų miksas (burokas, morka, pastarnokas) ir prabangesnis į kurį bet jau minėtų ieina amerikietiška saldžioji bulvė ir tambarinas (?) ar kažkas panašaus. Dar radau receptą ant pakuotės kiek kitokį: vietoj acto dėti apelsiną išspaustą, visi kiti ingredientai tokie patys, bei prieš kepant orkaitėj stambokai supjaustytas šaknis apvirti penkias minutes.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Egle, reiks pabandyti kepti vietoj balzamiko acto naudojant apelsinų sultis. Man tas apvirimas - tai dar viena pakopa, daugiau darbo ir indų plovimo. Visiškai gerai šaknelės iškepė ir be apvirimo. Burokėliai, net jeigu kietesni, juk yra valgomi ir žali, arba galima juos pjaustyti plonesniais gabalais, negu kitas daržoves. O kas yra tas tambarinas?

      Panaikinti
  2. Atsiprašau, topinambas! Dar buna Yam bulvė arba ... kažkas panašaus į pastarnoką, bet nerandu vertimo, kartais jie ir ropes (?) naudoja.
    Aš apviriau: iškepė greičiau, bet visos šaknys buvo burokų skonio (aš su burokėliu nedraugauju išskyrus sriubose).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. http://zoebakes.com/2008/11/21/the-sweet-potato-vs-yam-debate-on-nprs-weekend-america/
      Čia radau gerą straipsnį apie taip vadinamas "Saldžias bulves", kurioe išvis nėra bulvės ir Amerikiečių vadinamus Yam'us kurie išvis nėra Yam'ai, o tik kitos spalvos "Saldžios bulvės". Yam'ai išvis neauginami Amerikos žemyne. Mūsų pasaulis yra dominuojamas neišmanėlių :)

      Panaikinti