Puslapiai

2011-01-15

Avižinių dribsnių košė

Avižinių dribsnių košė su šaldytomis bruknėmis

Rašytojos Kay Thompson herojės Eloizės žodžiais tariant: "Privaloma valgyti avižinių dribsnių košės, kitaip žmogus gali visiškai išdžiūti. Kiekvienas tai žino."
Nenoriu čia pasirodyti labai išlepinta, išranki ir niurzgli, tačiau man "standartinė" avižinių dribsnių košė asocijuojasi su klijais, netgi pridėjus į ją cinamono, vanilės, prašmatniausios uogienės ir gražiausių riešutų - man tai skoniu ir išvaizda primena gerą uogienę arba riešutus ir t.t... klijuose. Vienintelė išimtis - mano mamos receptas: košė puri, nelipni, nekarti, nesaldi ir nesūri - tokia idealiai malonaus ir neutralaus skonio. Ieškojau šiam receptui analogų Internete, bet neradau, todėl nutariau su jumis pasidalinti. Gal atsiras daugiau tokių kaip aš lepių gurmanų, kurie negali aukoti skonio ir tekstūros pojūčio dėl mados ar pareigos jausmo (kaip pvz. svečiuose privaloma valgyti kuo vaišinama). Galų gale, skani avižinių dribsnių košelė turi nors kartais atsirasti ant mūsų pusryčių stalo, juk negali žmogus visiškai išdžiūti!
Paruošimui reikia turėti nedidelį puodą virimui, smulkų rėtuką arba koštuvą
Išeiga 1 porcija.
Produktai:
  • 1 stiklinė (250 ml) avižinių dribsnių
  • 1 stiklinė (250 ml) pieno arba grietinėlės / arba kokosų pieno - veganams
  • 1/2 arb. š. cukraus
  • žiupsnelis druskos
Paruošimas:
  1. Avižinius dribsnius nuplauname koštuve po tekančio šalto vandens srove, beriame į puodą, pilame iki kraštų vandens ir paliekame kambario temperatūroje mirkti 1 val. arba per naktį.
  2. Ryte išbrinkusius dribsnius vėl nuskalaujame šalto tekančio vandens srove, kiek įmanoma nuvarviname, dedame į puodą. Pridedame druskos, cukraus, pilame pieno arba grietinėlės, verdame tik iki kol užvirs, maždaug 3 min., ir tuoj pat išjungiame. Paliekame aušti 1-2 min.
P.S. Košę galima gardinti kuo tik širdis geidžia: sviestu, cukrumi, cinamonu, vanile, uogiene, riešutais, medumi, šviežiomis ar šaldytomis uogomis... Aš mėgstu šią košelę be jokių priedų tik aplietą 1/2 stiklinės šalto pienuko. Arba skaniausia:  1/2 stiklinės šaldytų bruknių sugrūdame su 1 Valg. Š. cukraus ir šiu mišiniu apibarstome paruoštą košelę.
Avižinių dribsnių košė su šlakeliu šalto pieno.
Avižinių dribsnių košė po uogų patalu.

P.S. Labai skanu išsivirti avižinius dribsnius kokosų piene - paragaukite, gal patiks labiau negu karvės piene virta košelė. Kokosų piene verdama košė ir prie puodo mažiau svyla, ir yra sveikuoliškas veganiškas sotus patiekalas.

    4 komentarai:

    1. Reikia išbandyti tokį košės virimo būda, nes man avižinė koše irgi visą laiką asocijuojasi su klijais... O valgyti ją labai sveika :)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Saulė6/21/2011

      Vaje, kaip ačiū už receptą! Avižinę košę verduosi vos ne kiekvieną rytą, su uogiene visai skaniai suvalgau, bet tas gleivėtumas nenuteikia apetitiškai. O čia ir skaniau turėtų būti, ir virti mažiau reikia. (:

      AtsakytiPanaikinti
    3. Džiaugiuosi, jei patiko ir Jums :)

      AtsakytiPanaikinti
    4. Autorius pašalino šį komentarą.

      AtsakytiPanaikinti