Puslapiai

2010-12-17

Sausainių asorti

Kalėdoms sausainių įvairovė - būtinas dalykas. Kas šiais laikais turi laiko keletą kartų maišyti tešlą ir lipdyti įvairius sausainius? Nepamirškime dar ir apie 12 patiekalų Kūčioms, mėsos kepsnio Kalėdoms, namų tvarkymo, puošimo ir šventinio stalo paruošimo. Aš siūlau paruošti šešių rūšių sausainius iš vienos tešlos - kiekvienos rūšies skonis ir išvaizda skirtingos. Išeiga 96 įvairių rūšių sausainiai, t.y. šešios skardos po šešiolika. Man visas darbas užtruko apie 2 valandas. Patariu šiuos sausainius kepti keletą dienų prieš pateikimą. Mat uogienės ir ganašo įdaras per 3-4 dienas sustingsta ir tampa tąsia, lipnia ir labai skania mase.
Paruošimui reikia turėti sausainiams kepti skirtą blėkutę (geriau 3 blėkutes), išklotą silikoniniu lakštu arba pergamentiniu popieriumi, medinį šaukštą arba kočėlą su panašiu į nykštį galu, maisto procesorių - riešutams ir džiovintiems vaisiams malti (čia galima apsieiti grūstuvu ir aštriu peiliu).
Produktai:
  • 6 stiklinės (1,5 litro) aukščiausios rūšies kvietinių miltų
  • 1,5 arb. š. sodos
  • 1 arb. š. druskos
  • 500 g sviesto - kambario temperatūros
  • 2 stiklinės cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1 valg. Š. vanilės ekstrakto
Priedai šešioms rūšims sausainių:
  1. 1/2 stiklinės susmulkintų pistacijų + 1/2 stiklinės abrikosų džemo;
  2. 1/2 stiklinės susmulkintų graikinių riešutų arba pekanų (karijų) + 1/2 stiklinės aviečių uogienės;
  3. 100 g susmulkinto tamsaus šokolado, ištirpinto 100 ml karštoje grietinėlėje; išplakus ir atvėsinus pagaminamas "Ganašas";
  4. Nuo "1" priedo palkusios pistacijos +1/2 stiklinės maltų džiovintų abrikosų;
  5. Nuo "2" priedo palikę riešutai + 1/2 stiklinės džiovintų vyšnių ar spanguolių;
  6. 2 citrinų arba 1 apelsino žievelių tarkučių + 1/2 stiklinės susmulkintų migdolų.
  • Paskutiniams trims priedmas reikės dar 1/2 stiklinės smulkaus kristalinio balto arba rudo cukraus - apvoliojimui.
Paruošimas:
  1. Sumaišome miltus, sodą ir druską. Atskirame dubenyje ištriname sviestą su cukrumi iki susidarys puri masė. Pridedame kiaušinį ir vanilės ekstraktą, gerai išplakame. Pridedame miltus, išmaišome, išminkome tešlą. Tešlą daliname į 6 lygias dalis.
  2. Paruošiame 180°C (350°F) karštumo orkaitę. Silikoniniu lakštu arba pergamentinio popieriaus lapu padengiame blėkutę.
  3. Pirmiems 3 pasirinktiems priedams iš tešlos išlipdome po 16 kaštono dydžio kamuoliukų, išvoliojame pasirinktuose riešutuose (išskyrus 3 variantą, kuris yra be riešutų), dedame ant kepimo blėkutės, nykščiu įspaudžiame po duobutę. Šaldome šaldytuve apie 30 min. Kepame 7 min.,  ištraukiame iš orkaitės ir vėl įspaudžiame paburkusias duobutes medinio šaukšto galu. Toliau kepame dar 9 minutes. Ataušiname kambario temperatūroje. Į šaltų sausainių duobutes šaukšteliu įdedame atitinkamai uogienės arba ganašo. Paliekame stingti porai valandų.
  4. Paskutiniams 3 priedams į kiekvieną tešlos gabalą įmaišome skirtingus pasirinktus susmulkintus riešutus ir vaisius. Tešlą ridename ant lygaus paviršiaus ir suformuojame tris 20 cm ilgio dešras. Vieną dešrą paliekame cilindro formos, iš antros suformuojame trikampinę dešrą, iš trečios - kvadratinę. Tešlines dešras apvoliojame cukruje, kiekvieną atskirai įvyniojame į pergamentinį popierių arba maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve 2 valandoms. Sukietėjusias tešlines dešras peiliu skersai supjaustome į 4 mm storumo sausainius. Kepame 12-14 min. Ataušiname kambario temperatūroje.
  5. Šie sausaniai uždaroje dėžutėje, perdėti pergamentiniu popieriumi, išliks švieži ir traškūs apie mėnesį. Dėžutėje supakuoti sausainiai - puiki Kalėdinė dovanėlė.
Pirmos trys sausainių rūšys:




















    Paskutinės trys sausainių rūšys:




















      P.S. Jeigu turite tik vieną kepimo blėkutę, tai visa eiga prailgs iki 4 val., kadangi prieš kepant reikia sausainius kartu su visa blėkute po 30 min. šaldyti šaldytuve. Jūsų laiką sutaupys tokia sausainių ruošos eiga:
      • Pagal blėkutės dydį iškerpame viso 3 pergamentinio popieriaus lakštus. Kol ant blėkutės bus šaldomi "1" varianto sausainiai, likusius "2" ir "3" varianto sausainius dedame ant padėklo arba medinės lentutės, padengtos iškirptu pergamentiniu popieriumi. 
      • Kol šąla pirmųjų trijų variantų sausainiai, ruošiame paskutinių trijų variantų "dešras" - šaldymui.
      • Kepame paeiliui sausainius, pradedant nuo "1" varianto (kuris pirmiausia keliavo į šaldytuvą), baigiant "6"-uoju (kuris paskutinis atsidūrė šaldytuve).

      P.P.S. Kepiau sausainius nuo 2 iki 4 val. naktį, ir man įvyko avarija: sudūžo abrikosių uogienės stiklainiukas, tad naudojau ką radau spintelėje geltonos spalvos. Su abrikosų uogiene sausainiai gaunami gražesni. Man patys skaniausi yra "6" varianto sausianiai, vaikams labiausiai patiko su šokoladiniu ganašu, o mano vyrui - su aviečių uogiene. Kas gaminsite, prašau parašykite komentaruose, kaip sekėsi, kokia sausainių rūšis skaniausia.

        3 komentarai:

        1. oho... na ir daug darbelio cia buvo :)) puikiai

          AtsakytiPanaikinti
        2. Ačiū, Ugne. Maždaug per 2 savaites visi sausainiai "susivalgė". Artėjant šventėms verta kartą padirbėti, kad po to ilgesniam laikui turėt, kuo netikėtus svečius pavaišinti ir šeimą nudžiuginti.

          AtsakytiPanaikinti
        3. Anonimiškas1/16/2012

          Gerai atrodo:-)

          AtsakytiPanaikinti