Puslapiai

2010-06-21

Khmeli suneli

"Khmeli suneli"  arba "Chmeli suneli" - tai gruziniškas džiovintų prieskonių mišinys,  nepamainomas gaminant charčio sriubą, pagardinant virtus ryžius, pupeles, kepant mėsos kepsnius bei ruošiant padažus. Šį mišinį galima pasigaminti namie, maždaug lygiomis dalimis grūstuve sugrūdus sekančius sausus prieskonius:
  • krapų sėklos
  • petražolės
  • saliero sėklos
  • bazilikas
  • mėta
  • lauro lapas
  • kvapusis mairūnas (marjoram - angl.)
  • čiobrelis (thyme - angl.)
  • kalendra (coriander - angl.) - jos nepagailėkite
  • ožragė (шамбала - rus., fenugreek - angl.)
  • dygminas (safflower - angl.) arba safranas (saffron - angl.)
  • izopas (hyssop - angl.) arba anyžius
  • juodieji piprai
  • raudonieji aštrūs pipirai (čilės)
  • raudonoji paprika
  • kurkuma arba ciberžolė (turmeric - angl.)
Nebūtina naudoti visus čia išvardytus prieskonius. Aš, pavyzdžiui, į saviškį visai nededu pipirų - mat mėgstu pipirinti patiekalus tiksliai žinodama kam jie skirti: vaikams, švelnaus maisto gurmanams ar aštrumynų megėjams. Jeigu kažko nemėgstate, tai naudokite mažiau arba išviso nedėkite. Kiekvieno asmens "Khmeli suneli" turės skirtingą skonį, atspindintį būtent jo virtuvės charakterį.

1 komentaras:

  1. Jau keleta metu vis darau si prieskoni pagal jusu recepta. Mano draugai taip pat visada nori recepto. Esu radusi daug panasiu receptu, bet sis man patinka labiausiai. Pasidariau apie 1L, labai sandariai uzdarau ir pamazu naudoju. Nepakeiciamas prieskonis. Aciu Jums!

    AtsakytiPanaikinti