Puslapiai

2010-05-15

Keturios „Bobutės”

Šai "Bobutei" purumo suteikė vien plakti baltymai

Lenkiškai vadinama "Babka", o vokiškai "Bundt". Čia pateikiu senovišką lietuvišką biskvitinio kekso receptą, mano draugės Dorotos pakuždėtą, o ją tokią "Bobutę" kepti išmokino prosenelė. Labai lengvas paruošimas, nenuvilsiantis nei pradedančio kepėjo. Kiek kartų kepiau, o jau gal kelias dešimtis kartų, visada puikiai gaudavosi. Gerai iškepta "Bobutė" bus trapios tešlos, švelniai kvepianti vanile, tirpstanti burnoj. Tinka prie kavutės, arbatos arba užsigeriant pienu.
Biskvitinės tešlos ypatumai: 
  • Ši tešla be mielių, be kepimo miltelių ir be sodos - tai yra biskvitas. Kepinio purumas išgaunamas blaktų baltymų dėka. Tokie kepiniai tinka sulaistymui alkoholiu: likeriu, romu, konjaku. Kepimo miltelių ir sodos kepiniai sulaistyti alkoholiu įgauna ne visiems priimtiną prieskonį.
  • Iškeptas biskvitas kartais sugeba sukristi - t.y. iškilęs pyrago centras staiga subliūkšta. Žiedo arba vainiko kekso forma užtikrina, jog biskvito centras nesukris - kadango to centro paprasčiausiai nėra. Tešlos "peršalimas" irgi gali tapti sukritimo priežastimi, todėl iš orkaitės ištrauktą kepinį geriau pradžioje statyti šiltoje virtuvėje, kur kamputyje be skersvėjo, ne prie lango ir ne vidury stalo, per kurį keliauja vėjas nuo lango iki durų. Dar galima kepinį pridengti švariu lininiu rankšluosčiu - kepinys auš pamažėle ir beveik nesukris.
  • Krakmolas užtikrina tešlos trapumą ir nelipnumą. 
  • Kambario temperatūros baltymai plakasi geriau. Plakimui naudojami šluotelė ir dubuo turi būti labai švarūs ir sausi, be jokių riebalų, be lašelio vandens ar trynio.
  • Žiupsnelis druskos padeda baltyms sustandėti - druską pridedame pirmiausia.
  • Rūgštis padeda plakamų baltymų purumui ir burbuliukų nesprogstamumui; ją pilame po 2-3 min. plakimo (baltymų plakimas iš viso užtrunka apie 10 min.) Aš naudoju 1/8 arb. š. citrinų sulčių 2 kiaušiniams. Jeigu nėra citrinų sulčių, jas galima pakeisti vyno rūgštimi (cream of tartar) arba bespalviu actu. Kai kurie kulinarai plaka baltymus variniame dubenyje, kuris reaguoja sąlytyje su maistu ir išskiria rūgštį. Varis, kaip ir visi kiti neorganiniai metalai bei jų junginiai yra toksiškas gyvam organizmui. Geriausia baltymus plakti nerūdijančio plieno šluotele arba elektriniu mikseriu, apvaliame plastmasiniame dubenyje.
  • Cukrus beriamas vėliau, kadangi baltymai su cukrumi plakasi kiek sunkiau. Tačiau su cukrumi išplakti baltymai perilgai plakant jau nesukrenta.
  • Kai tik plakami baltymai tampa standūs, neišsilieja iš apversto dubens, plakimą nutraukiame - mat ilgiau plakant baltymai gali vėl pradėti skystėti.
  • Išplaktus baltymus reik naudoti tuojau pat. Juos įmaišome į tešlą vartydami silikoninės mentelės pagalba, kad purumas nesukristų. Plakimas mikseriu šioje stadijoje tik pakenks tešlos purumui.
"Vanilinė bobutė"

Sudėtis:
  • 4 kiaušiniai, kambario temperatūros
  • 1/8 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. citrinų sulčių
  • 1 nepilna stiklinė (200 ml) balto cukraus
  • 1 stiklinė (250 ml) aukščiausios kokybės kvietinių miltų
  • ½ stiklinės (120 ml) krakmolo
  • ½ arb. š. natūralios vanilės esencijos arba vanilės cukraus
  • 125 g sviesto arba augalinės kilmės margarino, kambario temperatūros
  • 1 Valg. Š. augalinio aliejaus, geriausiai tinka vynuogių kauliukų
  • ½ arb. š. cukraus pudros
Paruošimas:
  1. Paruošiame 185°C (365°F) laipsnių orkaitę. 
  2. "Bobutės" formą trumpai pašildome orkaitėje. Kulinarinio teptuko arba servetėlės pagalba formos dugną ir šonus ištepame aliejumi arba sviestu, tolygiai pabarstome sausais miltais. Kas neprilipo prie formos, iškratome lauk.
  3. Atskiriame kiaušinio trynius nuo baltymų. Baltymus, pridėjus žiupsnelį druskos, plakame 2-3 min. Dabar pridedame citrinų sulčių ir toliau plakame baltymus iki stangrios putos. Pridedame cukraus ir vėl plakame, kol ištirps cukraus kristalai. (Plakimo mikseriu trukmė iš viso apie 10 min.)
  4. Dabar kitame dubenyje iki vientisos masės sumaišome trynius, miltus, krakmolą, vanilę ir suminkštintą sviestą.
  5. Į tešlos masę dedame baltymų masę. Silikonine mentele vartome, kol tešla atrodys maždaug vientisos spalvos, bet nesukritusi.
  6. Tešlą supilame į formą ir kepame neuždengus orkaitėje apie 45 minutes.
  7. Išėmus iš orkaitės "Bobutė" turi būti lengvai parudavusi. Pasmeigus kepinį mediniu smeigtuku, tešla neturi prie jo lipti. Geriausia kepinį truputį atvėsinti kambaryje, neišėmus iš formos ir pridengus lininiu rankšluosčiu. Plastmasinio peilio pagalba "Bobutę" apibraukiame palei formos kontūrus, formą apverčiame ir "Bobutę" iškratome ant lėkštės. Per sietelį apibarstome cukraus pudra.
















"Išgelbėta bobutė"
Kartais įvyksta biskvito avarija, pavyzdžiui:

  • neatsiskyrė labai švariai baltymai nuo trynių ir neišsiplakė iki purumo
  • į plakamus baltymus pakliuvo riebalai
  • įmaišant baltymus į likusią tešlą visa masė staiga sukrito, ir panašiai...
Nesijaudinkite, "Bobutę" galima išgelbėti. Dedame į sukritusią tešlą 1/2 arb. š. valgomosios sodos - viską gerai išmaišome mikseriu, dabar pilame 2-3 arb. š. citrinų sulčių arba obuolių acto. Vėl viską mikseriu išmaišome, pilame tešlą į formelę ir pašauname orkaitėn.

Dukrelės nevykusiai atskirtų baltymų, bet išgelbėta "Bobutė"
Išgelbėta "Bobutė"
















Paįvairinimui receptas "Romo Bobutė"

















Tas pats aukščiau aprašytas receptas su šiais papildomais produktais:
Tešlai:
  • 1/2 stiklinės susmulkintų karijų / t.y. pekano riešutų
Glajui:
  • 1/3 stiklinės (80 ml) cukraus pudros
  • 50 g sviesto
  • 100 ml tamsaus "Bacardi" romo
Paruošimas:
  1. Prieš kepant, į pyrago formą žeriame sutrupintus riešutus. Ant jų pilame tešlą. 
  2. Kol "Bobutė" kepa orkaitėje, ruošiame glajų: nedideliame puode sumaišome cukrų, sviestą ir 25-30 ml vandens. Maišant kaitiname apie 5 min. Pilame romo, vėl trumpam užkaitiname; paliekame atvėsti iki kambario temperatūros. 
  3. Iškepusią bobutę, neišėmus iš formos ir atvėsinus, sulaistome 1/2 paruošto glajaus kiekio, paliekame taip 5 min. 
  4. Išimame "Bobutę" iš formos ir iš kitos pusės sulaistome likusiu glajumi.


Paįvairinimui receptas "Citrininė Romo Bobutė"
Ši "Bobutė" bus po baltu glajumi, lyg snieguota, riešutuota ir džemuota. Tas pats aukščiau aprašytas "Vanilinės Bobutės" receptas su šiais papildomais produktais:
Tešlai:
  • 1 citrina
Glajui:
  • 100 g sviesto
  • 1 indelis (390 ml) saldinto kondensuoto pieno 
  • 100 ml citrininio likerio, kaip "Lemonela Rum Liqueur" pvz.
Papuošimui:
  • 1/2 stiklinės kokso drožlių (arba susmulkintų pekanų, migdolų plokštelių)
  • 6 arb. š. apelsinų džemo
Paruošimas:
  1. Nutarkuojame citrinos žieveles ir išspaudžaime sultis. Į trynių-miltų masę įmaišome citrinos tarkius ir sultis, tada maišome tešlą su baltymais. Kepame, kaip nurodyta ankstesniame recepte.
  2. Kol "Bobutė" kepa orkaitėje, ruošiame glajų: kaitiname 100 g svieso su indeliu saldaus kondensuoto pieno, kuknuliuojame 10 min. Atvėsiname ir pridedame 100 ml Lemonela romo.
  3. Iškepusią ir pilnai atvėsusią iki kambario temperatūros "Bobutę" išimame iš formos, dedame lėkštėn dugnu aukštyn, sulaistome puse kiekio paruošto glajaus, atšaldome šaldytuve apie 1 val. 
  4. Antrąkart laistome "Bobutę" glajumi, barstome riešutais ir apdrabstome geltonais uogienės taškais. Vėl atšaldome šaldytuve mažiausiai 1 val.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą