Puslapiai

2012-03-05

Smulkintų grybų sriuba


Smulkintų grybų sriuba - viena mėgstamiausių mano šeimoje, ją valgome visi be išimties, įskaitant ir užsispyrusią "sriubų nevalgytoją". Receptas nereikalauja mėsos ar buljono, sudėtyje vien daržovės ir pieno produktai. Nesupainiokite šio recepto su "Kremine grybų sriuba". Mat, mano recepte grybai labai smulkiai kapojami, po to kepinami - kad grybiškas skonis taptų intesyvesnis. Patiekalas nemalamas - tokia sriuba nėra lipni, valgant jaučiasi malonūs grybų krisleliai, galima net pakramtyt šiek tiek.
Grybus naudoju tiek šviežius, tiek šaldytus. Labiausiai mėgstu sumaišyti baravykus (juos importuotus iš Lietuvos perku šaldytus, rusiškoje krautuvėje) ir kokius nors skanesnius šviežius pirktinius grybus, pvz. šitakius arba "King Oyster".  Žinoma, su šviežiais miško grybais bus labai labai skanu. Galima naudoti dalį džiovintų grybų, juos sutrupinus: įvyniojame į lininį rankšluostį ir smūgiuojame plaktuku, trupinius išmirkome aplieję verdančiu vandeniu. Aš dažniausiai ruošiu didelį kiekį šios sriubos, nes visi prašo antros lėkštės pakartoti.
Šis patiekalas labai sotūs, bet mažai kaloringas. Mat grybai - tik 10% susivirškina žmogaus organizme, o visa kita "pasišalina" beveik nepakitusiame pavidale. Grybų smulkinimas suteikia organizmui galimybė geriau juos suvirškinti. Kaip žinia, grybai yra "panacėja" nuo cukrinio diabeto, vėžio ir laikomi žmogaus ilgaamžiškumo šaltiniu.
Išeiga 8 porcijos. Paruošimui reikia turėti puodą, daržovių kapoklę. Su daržovių kapokle (nuotraukoje) be jokio vargo per 3 min. susmulkinu visus svogūnus ir grybus.
Produktai:
  • 1-2 svogūnai 
  • 1 arb. š. cukraus
  • 4-6 skiltelės česnako
  • 50 g sviesto
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. maltų margaspalvių arba juodųjų pipirų
  • 500 g šviežių grybų (šitakių, oyster ar kitų)
  • 300 g šaldytų baravykų, arba daugiau šviežių/džiovintų grybų
  • 1 Valg. Š. čiobrelių lapelių  
  • 1 arb. š. sugrūstų garstyčių sėklų+kalendros sėklų+paprikos miltelių+čili krislelių mišinio (nebūtinai)
  • 950 ml (32 oz) grietinėlės 5-10% riebumo
Paruošimas:
  1. Susmulkiname svogūną, grybus ir česnaką.
  2. Puode virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Maišydami pakepiname svogūną, pridėję cukraus, apie 5 min. Pasūdome, papipiriname, pridedame sviesto.
  3. Ištirpus sviestui, pridedame grybus, čiobrelius ir likusius prieskonius. Kepiname maišydami dar apie 10 min.
  4. Dabar pilame grietinėlę, užviriname. Jeigu sriuba pertiršta, pilame vandens iki gausime norimą tirštumą. Vėl sriubą užviriname, nukeliame nuo liepsnos.
  5. Pateikiame su riekute juodos ruginės duonos.

6 komentarai:

  1. Anonimiškas3/05/2012

    OMG koks puikus ir paprastas receptas! Dabar užsimaniau tos sriubos :)
    Asta

    AtsakytiPanaikinti
  2. :))) Tikrai paprastas paruošimas, tik reik grybų daug turėti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas4/02/2012

    radau puiku receptuka, siandienos pietu sriuba:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aninonimiskas: sekmes! Tikiuosi, jog patiks. As gaunu daznai sia sriuba virti, mano sunelis mane privercia :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O vietoj grietineles pienas netinka?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pienas irgi tinka - bus liesiau, tačiau grietinėlė suteikia patiekalams ypatingą skonį.

      Panaikinti