"Pàsta Alfrédo" (čia kirčiavimo ženklai) - tai mano dėdės Tomo receptas. Orginaliai, šio recepto, tiksliau balto "Afrédo" padažo makaronams, kilmės šalis yra Italija. Tačiau dėdės, Amerikos lietuvio, šeimoje patiekalas buvo adaptuotas ir pritaikytas įnoringos šeimos skoniams patenkinti. Aš užsirašiau dėdės receptą 1988 metais, nuo tada nors kartą per mėnesį, džiuginu juo savo šeimą. Šiais laikais aš jau nesinaudoju užrašais, nes prisimenu visas recepto proporcijas ir paragavusi galiu pasakyti: ar ko trūksta, ar ko perdaug. Patiekalas vegetariškas, bet ypatingai sotus, patariu tiekti sumažintas porcijas ir perspėti valgytojus, jog netgi jei bauvo labai labai skanu, nuo antros porcijos gali grėsti persivalgymas.
Padažo receptas reikalauja maltų baltųjų pipirų, mat, juodieji pipirai baltam padažui suteikų nešvarumo vaizdą. Aš perku margaspalvių pipirų mišinį, iš kurio išrenku 4-5 baltus pipiriukus ir juos sutraiškau grūstuve - šio kiekio pakanka padažui paskaninti. Visad pradžioje pasiruošiu Alfredo padažą, jį naudoju tuojau pat arba palieku indelyje, šaldytuve, kur jis išlieka šviežias apie savaitę.
Na, o tolimesnei ruošai reikia turėti pakelį mėgstamų makaronų ir 4 spalvų daržovių - viskas tinka, išskyrus pomidorus.
Paruošimui reikia turėti nedidelį puodą - padažui ruošti, didelį puodą - makaronams virti ir didelę keptuvę su dangčiu - daržovėms troškinti. Išeiga 8 porcijos.
- 50 g sviesto
- 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako, pertrintos
- 2 stiklinės (500 ml) grietinėlės
- žiupsnelis maltų baltųjų pipirų
- 100 g tarkuoto "Parmezano" arba "Džiugo" sūrio
- 200 g susmulkintos "Mocarelos" sūrio
- Puode virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų ir ištirpiname jame sviestą. Pridedame česnaką ir pipirus, pilame grietinėlę ir, jai užvirus, sumažiname liepsną iki minimalios.
- Nuolat maišant, beriame "Parmezano" tarkius ir verdame iki kol visas sūris ištirps, apie 5 min.
- Beriame "Mocarelos" trupinius, ir toliau vis maišant kaitiname, iki kol visas sūris ištirps ir masė taps majonezo tirštumo, apie 3 min.
- Nukeliame nuo ugnies. Galima padažą naudoti tuojau pat, arba, šiek tiek atvėsinus, išlieti į sterilų indelį ir saugoti šaldytuve apie 1 savaitę.
- 1 svogūnas
- 5-7 skiltelės česnako
- 100-200 g grybų arba krevečių
- 1 paprika, bet kokios spalvos
- puntelis šparagų, arba gūžė brokolių (apie 200 g), arba 200 g artišokų šerdžių
- 4 valg. Š. alyvuogių apiejaus
- druskos, pagal skonį
- 1 pakuotė (apie 450 g) jūsų mėgstamos pastos (makaronų)
- kuokštelis petražolių arba čiobrelių - papuošimui
- Visas daržoves supjaustome 1 cm kubeliais, jeigu naudojame brokolius, juos išskaidome nedideliais žiedais. Brokolių kotelių nenaudojame, jie tinka, pvz., "Žiuljeno salotoms".
- Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Pirmiausia apkepiname svogūnus, apie 5 min. Po to pridedame grybus, pasūdome ir toliau kepiname apie 3 min. (Jeigu vietoj grybų naudojame krevetes, jos paskutinės keliaus į keptuvę.)
- Sudeame likusias daržoves, išmaišome, uždengiame keptuvę dangčiu ir troškiname apie 7-10 min.
- Jeigu naudojame šviežias krevetes, pašaliname jų galvas, kojas ir kiautelius, gerai nuplauname. Jei krevetės šaldytos - atitirpiname jas rėtuke po šalto vandens srove, po to dosniai apliejame vernačiu vandeniu (aš tam reikalui paruošiu pilną virdulį vandens).
- Pagal pakuotės instrukciją išverdame makaronus ir juos nukošiame.
- Ant iškepusių daržovių keptuvėje pilame Alfredo padažą. Paskutinės į keptuvę keliauja krevetės, viską gerai išmaišome. Jeigu naudojamos krevetės žalios - tai troškiname jas apie 4 min., jeigu jau virtos arba patiekalas be krevečių, t.y. su grybais, tai užtenka kaitinti tik 1 min.
- Pateikiame makaronus (t.y. pastą) sriubinėse lėkštėse, dosniai aplieję daržovių troškiniu. Puošiame susmulkintais žalumynais. Labai tinka prie "Pasta Alfredo" patiekalo atšaldytas baltas vynas arba citrinų limonadas.
Kokia žavinga spalvų paletė, labai skaniai atrodo, bandysim :))
AtsakytiPanaikintiAčiū, Srove! Pamiršau paminėti, jog "Alfredo" padažas valgomas tiesiog su pasta-makaronais, be jokių daržovių. Ypač populiarus su fetučiniais. Spalvingos daržovės patiekalui suteikia išbaigtumo, skonių įvairovės, ir jokio priedo nereikia tiekti.
AtsakytiPanaikintisegebute,noreciau paklausti,kokia mazorela naudoji,svieze ar jau sutarkuota?prisistatau,esu gytene gyvenu chikagoje.
AtsakytiPanaikintiGytene: naudoju bet kokia mozzarella, jei nusiperku dideli minksta kamuoliuka, ji supjaustau ir sutrupinu pirstais, o kartais perku jau tarkuota mozzarella. Mano saldytuve visokiu suriu pilna, ivairiuose ju pavidaluose. Koki reikia gelbeti del atrejancios prie pabaigos galiojimo datos, ta ir naudoju ;)
AtsakytiPanaikintiLabai skaniai atrodo. Tačiau aš turiu juodus makaronus ir kiek žiūrinėjaus receptus, tai juodieji, atrodo, dažniausiai daromi su krevetėmis. Ar šis receptas tiktų su juodais makaronais? Gal yra kokių kitų gerų receptų su juodais makaronais?
AtsakytiPanaikintijuoda pasta (makaronai) turi šiek tiek jodą primenantį prieskonį, todėl dažniasuiai geriau tinka prie jūros produktų, bet ir su daržovėmis labai skanu.
PanaikintiJuodi makaronai (jeigu 100% natūralūs) yra nudažyti kalmarų ginamaisiais dažais. Manau, kad šis receptas jiems tiktų, tik nežinau kaip atrodys Su krevetėmis, daržovėmis ir baltu "Alfredo" padažu tinka bet kokia pasta.
AtsakytiPanaikinti