Puslapiai

2011-11-01

Žozefinos kiaušinienė

Taip pakrikštijau savo mėgstamą omletą "kerštaudama", nes mano mylimasai "antroji pusė" labai ištikimai mėgsta "Napoleono pusryčius". Aš kumpio ir duonos retai kada užsimanau prie kiaušinio, o va pomidoro, svogūno bei puokštės žalumynų - būtinai. Kiaušinienei kepti nenaudoju nei druskos, nei pipirų, bet visada ją pateikiu su aštriais pipiriukais arba čili padažu. 
Keliaudama įsmandrijau viešbučiuose užsisakinėti šitokią kiaušinienę pusryčiams; jų siūlomų visokų saldžių košių, sirupe paskendusių blynų, lipnių keksiukų su mėlynėmis, riebios dešros ir kepto bekono vengiu valgyti rytais, ir šiaip vengiu. Nusakau, kaip mėgstu kad būt paruošta mano kiaušinienė, ir visada esu patenkinta rezultatu - joks virėjas dar manęs nenuvylė, netgi ir labai klaikaus maitinimo viešbučiuose. Kartais ir salotyčių su itališku padažu gaunu šalia kiaušinienės, - labai tinka.
Paruošimui reikia turėti nesvylamą ir kepimui orkaitėje tinkančią keptuvę (kaip pvz. keramika dengta keptuvė).
Išeiga 2 suaugusio porcijos. Vaikai nevalgo "Žozefinos kiaušinienės", bet,  matydami daugiau spalvų mano lėkšėje, visad paprašo kąsnelio paragauti.
Produktai:
  • 4 kiaušiniai
  • 4 valg. Š. pieno
  • 1 nedidelis kietas pomidoras
  • 2 žali svogūno laiškai arba 1/4 svogūno galvos
  • kuokštelis žalumynų: petražolės, krapai, kalendra, prieskoninis šalavijas - nebūtinai
  • 2 arb. š. alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
  1. Paruošiame 175°C (350°F) karštumo orkaitę.
  2. Kiaušinius su pienu išplakame.
  3. Svogūną, pomidorą bei žalumynus smulkiai supjaustome ir pridedame į išplaktą kiaušinių masę, viską lengvai išmaišome.
  4. Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Paskleidžiame aliejų per visą keptuvės paviršių. Pilame kiaušinių-daržovių masę ir šauname orkaitėn 25-30 minutėms. Iškepęs omletas turi būti nepažliugęs viduje, su ruda plutele.
  5. Pateikiame tuojau pat, dar karštą.

    P.S. Jeigu pomidoras labai sultingas, tai sumažiname naudojamo pieno kiekį.

    P.P.S. Tiems kas neturi orkaitės: šį omletą galima kepti virš vidutiniškos liepsnos didelėje (28-30 cm skersmens) keptuvėje, tada omleto storis bus gana plonas (1 cm). Omletą kepame po dangčiu 3-5 min. iki kol paviršius taps beveik sausas. Pjauname omletą į ketvirčius, juos apverčiame ir dar pakepiname 2-3 min. iš kitos pusės.

    2 komentarai:

    1. O kas yra Napoleono pusryčiai?

      AtsakytiPanaikinti
    2. "Napoleono pusryčiai" - kiaušinienė su kumpiu ir svogūnais užkepta duonos plutelėje. Receptas čia: http://segebute.blogspot.com/2011/11/napoleono-pusryciai.html

      AtsakytiPanaikinti