Puslapiai

2011-06-06

Sveikuoliškos burokėlių salotos

Šio recepto išmokau viešėdama pas savo draugę Patriciją, kuri yra man sveikuoliškos ir ekologiškos gyvensenos pavyzdys. Jos gyvenimo posūkį į ekologiškumą lėmė visa eilė diagnozuotų lėtinių ir nepagydomų susirgimų, kurių ji praktiškai atsikratė ir dėka sveikos dietos jau gyvena 5 metais ilgiau, negu jai pranašavo daktarai.

Šio recepto sveikuoliška esmė yra burokėlis, kurio neverdame, nekepame, bet sušaldome "į akmenį" ir po to lėtai atitirpiname. Tokiu būdu burokėlis netenka savo kartumo ir šiek tiek suminkštėja. Termiškai neapdorotas burokėlis nepraranda vitaminų ir mineralų, be to, jis yra stebuklingas kepenų valiklis, pagerina odos būklę, regėjimą, naikina organizme esančius parazitus  - nežinau kiek čia tiesos, bet tokia yra šiuolaikinės liaudies medicinos išmintis.

Jokių gyvulinės kilmės produktų, minimum sočiųjų riebalų, jokio cukraus. Mėgaukitės šviežio burokėlio salotomis patys bei nustebinkite jomis savo artimuosius, ypač tuos, kieno gyvenimas apsunkintas cukriniu diabetu, vėžiu ar kitais lėtiniais susirgimais.

Produktai:
  • 2 burokėliai 
  • 1 valg. Š. krienų 
  • 2 gvazdikėliai
  • 1 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodujų pipirų
Paruošimas:
  1. Burokėlius nuplauname, įdedame į maišiuką ar sandarų indelį ir paliekame šaldiklyje 1-4 dienoms.
  2. Indelį su burokėliais iš šaldymo kameros perkeliame į šaldytuvą ir paliekame pamažu tirpti 1-2 dienas.
  3. Peiliu nupjauname burokėlių šakneles, nulupame burokėlių žieveles (lupsis labai lengvai, beveik kaip apelsinas). Burokėlius supjaustome kubeliais arba sutarkuojame burokine tarka.
  4. Grūstuve susmulkiname gvazdikelius. Indelyje sumaišome gvazdikėlių miltelius, krienus, aliejų. Šiuo mišiniu apliejame burokėlius, pasūdome, papipiriname ir išmaišome. 
  5. Salotos bus skanesnės 1-2 val. palaikytos šaldytuve skoniams persisunkti. 

5 komentarai:

  1. Kaip įdomu, šiaip aš kepu burokėlius orkaitėje folijije, bet šį variantą irgi būtinai išbandysiu, ypač kai bus šviežių burokėlių.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš anksčiau burokėlius kepdavau orkaitėje špižiniame puode su dangčiu (40 min.). Mano draugė P. teigia, jog termiškai apdorojus saldžias daržoves ir vaisius, o ypač tas, kuriose yra dar ir krakmolo, jose susidaro cukrus, kuris yra nepageidaujamas tam tikrais sveikatos būklės atvejais. Beveik visos daržovės (išskyrus bulves, baklažanus ir pan.) ir vaisiai nekepti yra sveikesni.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oho, ačiū už idėją :) Labai mėgstu burokėlius, o mano vyras negali pakęsti verdamų/kepamų burokėlių kvapo. Šis gaminimo metodas, puiki išeitis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai įdomus receptas, niekada tokio būdo negirdėjau. šiaip man ir nešaldyti, "žali" burokėliai patinka. tik sutarkuoju smulkiai, pridedu česnakiuko nemažai, alyvuogių aliejaus, obuolio pjaustyto. skanumėlis... ir tas burokėlio specifinis skonis ne taip jaučiasi. bet būtinai išbandysiu ir šį metodą, labai smalsu koks pasikeitęs skonis bus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. česnakas, gvazdikėliai, krienai, obuolys ir nekeptas burokėlis - visi sveikuoliški ingredientai. Aš domiuosi RAW VEGAN dieta, galėčiau į ją pereiti tik su sąlyga, jog bus labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti