Puslapiai

2014-04-05

Balta žuvis ant grybų patalo


Šio recepto atsiradimui pasitarnavo fantazija, patirtis, ir įvairių TV laidų probrėkšmiai mano vaizduotėje. Norėjau kažko labai skanaus, sveiko ir lengvo, primenančio jūrą ir mišką, patiekalo - priimtino lietuviškam pilvui. Taip gimė "Balta žuvis ant grybų padalo", o kadangi "žuvies neypatingų-gerbėjų" šeimoje ši žuvis buvo gardžiai suvartota, pasižadu, jog šį patiekalą gaminsiu dar ne kartą.

Ingredientai šiam receptui - paprasti, jokios egzotikos. Svarbu tik turėti baltos jūrinės žuvies, upinis erškėtas irgi tiktų. Aš nesu žuvų vardų eksperte, visada renkuosi žuvį pagal jos spalvą, grožį ir kvapą. Šį kartą mano akį užkliuvo gepardiškai atrodanti laukinė (gimusi ir gyvenusi laisvėje) norvegiška "Dėmėtoji vilkžuvė". Nežinau kodėl šiai žuviai toks vardas suteiktas, ar dėl jos snukio išraiškos, ar dėl vilkiško charakterio, tačiau žuviena šio gyvūno yra nuostabi. Mačiau lietuviškame Internete, jog "Vilkžuvė" yra prieinama nusipirkti ir Lietuvoje. 

Pirkau savo "Vilkžuvę" šaldytą, parą užtruko atitirpinimas šaldytuve, po to dar 1 val. žuvis tupėjo ant stalo virtuvėje, kol tapo kambario temperatūros - tokiu būdu lėtai atitirpinta žuvis nepraranda savo raumens tamprumo, nesubyra kepant.

Paruošimui reikia turėti aukštais kraštais kepimui orkaitėje tinkančią blėkutę, silikoninę mentelę. Išeiga 4-5 porcijos.

Produktai:
  • 700 g baltos žuvies (1,6 lb)
  • 120 g miško grybų arba pievagrybių
  • 1-2 vnt. svogūnai (150-180 g)
  • 4-6 vnt. skiltelės česnako
  • 3 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 arb. š. raudonųjų pipirų / čilių krislelių
  • 100 ml balto sauso vyno
Paruošimas:
  1. Paruošiame 205°C (400°F) karštumo orkaitę.
  2. Pašaliname žuvies žvynus (skūrą paliekame), žuvį nuplauname ir nusausiname, supjaustome 1 porcijos gabalais.
  3. Grybai turi būti sausi. Išvalome grybus sausu šepetėliu, juodulius pašaliname peiliu. Česnaką supjaustome plonais griežinėliais. Grybus ir svogūnus supjaustome 2 cm kubeliais arba 6 cm ruoželiais - nepersmulkiausiai. 
  4. Ant viryklės virš vidutiniškos liepsnos statome blėkutę, joje įkaitiname 2 Valg. Š. aliejaus. Pradžioje blėkutėje (ant viryklės) apkepiname grybus ir svogūnus. Pasūdome 1/2 arb. š. druskos ir pridedame susmulkintą česnaką ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Maišydami mentele daržoves iš viso kepiname apie 5 min., kol grybų ir svogūnų gabalėlių nors vienas šonelis paruduos.
  5. Nukeliame blėkutę nuo liepsnos. Pilame į grybų troškinį vyno. Ant grybų patalo išdėliojame žuvies gabalus, odele žemyn. Apšlakstome žuvies gabalus 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus, lengvai pasūdome ir pabarstome ant žuvies raudonųjų čilių krislelių.
  6. Šauname į orkaitę ir kepame 15-20 min. (stori gabalai kepa 20 min., plonai žuviai užtenka 15 min., maniškė kepė 18 min.)
  7. Mentele išdedame žuvies gabalus kartu su po jais esančiais grybais į lėkštes. Tiekiame su karštais daržovių garnyrais ir salotomis, kuskusas irgi tinka.
Štai kokia gražuolė ta "Dėmėtoji vilkžuvė"

Grybai, svogūnai ir česnakas kepa blėkutėje ant viryklės. 
Ant vynu sulaistyto grybų patalo išdėliojami žuvies gabalai. 

Tik iš orkaitės.
Žemiau - tas pats receptas eksperimentuojamas su laukine lašiša. Rezultatas - nuostabus! Žuvis iškepa sultinga, neprilimpa prie kepimo indo dugno, nesubyra. Plonus lašišos filė šmotelius kepiau orkaitėje tik 15 min.

Šį kartą naudojau baltus svogūnus, pievagrybius ir šitakius, bei laukinės lašišos filė. 

Po 15 min. kepimo orkaitėje patiekalas atrodė idealiai.

"Lašiša ant grybų patalo", "Kinva su daržovių melanžu" ir "Salotų salotos" - vienoj vakarienės lėkštėj.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą