Puslapiai

2014-02-25

Naujosios Anglijos tirštsriubė su krevetėmis


Autentišką "Naujosios Anglijos sriubos" receptą neseniai skelbė Aušra savo įrašuose. Maniškis gi receptas - tai mano šeimos skoniams pritaikytas, supaprastinto žaibiško paruošimo patiekalas. Sriuba išverda tiršta ir soti, ji tinka visais metų laikais - vasarą kaip pagrindinis valgis, o žiemą kaip pilvų sušildymas prieš salotas, pavyzdžiui. "Naujosios Anglijos sriuba su krevetėmis" nepaprastai patinka vyryškajai mūsų šeimos daliai.

Receptui tinka naudoti bet kokios krevetės, krabai, omarai ar langustinai: šaldyti, konservuoti savo sultyse, aš švieži su kiauteliais - teks juos lukštenti, be kiautelių - paruošimas bus greitesnis.

Ši sriuba yra pieniška, bet mažai ką bendra turi su mūsų visų vaikystėje darželiuose patirtom pieniškom sriubom. Skonis čia daugiau primena kreminį sūro padažą. Be to, recepte galima pasirinktinai naudoti grietinėlę, pieną, kokosų pieną, arba vandeniu skiestą nesaldintą kokosų kremą - jeigu tokio gausite nusipirkti (žiūr. nuotraukoje). Man skanu visaip, netgi kartais sugalvoju sumaišyti karvės pieną su kokosų kremu, arba grietinėlę su kokosų pienu. Rinkitės pagal savo rinkoje esančių produktų galimybes.

Labai svarbu patiekalo nepersūdyti. Druskos naudojame labai saikingai, kad nenustelbtume natūralaus jūros gyvių mėsos saldumo.

Paruošimui reikia turėti 3 litrų puodą. Išeiga 4 sočios porcijos arba 6 maži dubenėliai - tiekiant prieš kitą patiekalą.

Produktai:

  • 2 Valg. Š. sviesto;
  • 1 didelis svogūnas (250 g);
  • 1/2 arb. š. druskos;
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 2 Valg. Š. kvietinių miltų;
  • 2 saliero stiebai - nebūtinai;
  • 1 morka (100 g);
  • 2-3 bulvės (300 g);
  • 4 skiltelės česnako;
  • 2 lauro lapeliai;
  • 350 g krabų, krevečių, omarų arba langustinų nuo kiautelių išvalytos mėsos; gali būti virta, šaldyta, konservuota savo sultyse arba šviežia;
  • 800 ml neriebios (12,5%) grietinėlės / arba galima perpus sumaišyti riebią (30%) grietinėlę su pienu / arba galima naudoti 800 ml kokosų pieno / arba galima naudoti 400 ml nesaldinto kokosų kremo (coconut cream) sumaišyto su 400 ml vandens;
  • sauja šviežių petražolių arba žalių svogūnų laiškų.
Paruošimas:
  1. Morkas ir bulves nuskutame, svogūną ir česnaką išlukštename. Visas daržoves supjaustome 1-2 cm kubeliais. 
  2. Virš vidutiniškos liepsnos puode ištirpiname sviestą. Beriame supjaustytą svogūną, pasūdome ir papipiriname, maišant kepame apie 3 min., iki kol svogūniukai pradės gražiai gelsti.
  3. Svogūnus puode apiberiame miltais ir maišant dar pakepiname 2 min. 
  4. Dabar į puodą keliauja visi likę ingredientai. Puodo turinį išmaišome ir užviriname. 
  5. Sumažiname liepsną iki minimalios, uždengiame puodą dangčiu ir dar sriubą pakunkuliuojame 5 min. - skaičiuojant nuo užvirimo.
  6. Tiekiame į stalą apibarsčius žalumynais. Ši sriuba labai soti, mes ją valgome be duonos. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą