Puslapiai

2012-05-09

Žalių lapų troškinys



Žalių lapų troškiniai dažnai pateikiami restoranuose, šalia didkepsnio (steiko). Iš visų mano pažįstamų tik Jurga ruošia kažką panašaus namuose. Kadangi aš su dukteria esame žalios spalvos maisto gerbėjos, tad mano kolekcijoje šis receptas buvo neišvengiamas. Be to, pastaruoju metu vis daugiau daktarai ir dietologai šneka apie chlorofilo stebuklingąsias savybes žmogaus sveikatai. Taigi, jeigu norite iki gyvos galvos būti jaunatviški, ypač tai liečia žarnyno savijautą, tai valgykite kuo daugiau chlorofilo. Atsimenate iš 5-6 klasės "Botanikos" pamokų: chlorofilas - tai yra žaliasis augalų "kraujas"...
Be to, kas mėgsta daržoves, tiems šis patiekalas bus labai skanus, o kas mėgsta didkepsnius, tai pasidžiaugs puikiu garnyru.
Receptas reikalauja šūsnies tamsiai žalių lapinių daržovių, kurios gali būti labai įvairios, bet skaniausia - jų mišinys. Čia keletas pavyzdžių: špinatai, ropių lapai, mangoldai, burokėlių lapai, brokolių lapija, rėžiukas (watercress - ang.), ir visokie kitokie žali į kopūstus panašūs lapai, kurie tik yra valgomi, kaip Collard greens, Kale, netgi ridikėlių ir garstyčių lapija tinka, jeigu jų naudojama ne daugiau nei trečdalis viso kiekio.
Išeiga 2-8 porcijos, t.y. jeigu veganiškai valgyti su duonos riekute, tai bus tik 2 nedidelės porcijos, o jeigu po žiupsnį pateikti prie kepsnių, tai užteks padalinti į 6-8 porcijas. Nuotraukose parodyti tie kiekiai, kurie aprašyti recepte. Kaip matote, išeiga visai nedidelė - labai tie lapai sukepa "į nieką".
Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu.
Produktai:
  • 3 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1-3 džiovinti čiliukai arba 1 arb. š. aitriųjų paprikų krislelių
  • 1 svogūnas
  • 2-4 skiltelės česnako
  • 400 g žalių lapinių daržovių
  • 1 pomidoras
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 valg. Š. citrinų sulčių arba balzamiko acto - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Žalius lapus nuplauname, gerai nuvarviname (čia pravartu turėti salotų sausinimo dubenį-karuselę, kur lapija įsukama ir vanduo nuvarva į dubens dugną). Pašaliname kietus stiebus. Lapus suplėšome arba supjaustome kąsnio dydžio gabaliukais.
  2. Didelėje keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Pakepiname 2 min. čilės pipirus. Pridedame susmulkinto svogūno, kepiname iki auksinės spalvos, pridedame česnako, dar pakepiname minutę. 
  3. Dedame žalumynus, jeigu netelpa vienu kartu, tai pirma dedame pusę kiekio, patroškiname minutę ir tada sudedame likusią dalį. Lengvai pasūdome, išmaišome ir, uždengus dangčiu, troškiname 2 min. 
  4. Praskleidžiame vietos tarp lapų, sudedame smulkiai supjaustytą pomidorą, pasūdome ir papipiriname. Maišydami apkepiname pomidorus iki kol jie lengvai paruduos. Dabar pomidorus sumaišome su lapais, pakepiname minutę.
  5. Jeigu mėgstame rūgčiau, apšlaksstome citrinų sultimis arba balzamiko actu. Pateikiame kaip garnyrą arba su kvietine donos riekute - kaip vegetarišką patiekalą.
















 P.S. Veganams, kad būtų sočiau, šį patiekalą tinka barstyti įvairiais riešutais ir sėklomis, ypač skanu su moliūgo sėklų ir saulėgražų branduoliais.

4 komentarai:

  1. Man jis kaip garnyras prie kokios troškintos mėsos, tai visai liuks, reikės kada pamėginti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas10/18/2013

    Deja, netinka man. As viska kas zalia valgau zalius. Verdant , troskinant, kepnt, visas "augalu kraujas" isgaruoja...Nors atrodo ir labai kaniai, bet...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o aš kartais "kas žalia" patroškinu ir šalia žalių salotų valgau, užsigerdama žaliuoju "smoothie" :) Man žalumynai patinka visuose pavidaluose.

      Panaikinti