Puslapiai

2012-05-22

Česnakinė vištiena šafrano padaže



Šio recepto šaltinis 2001 rugpjūčio "Cooking Light", su mano patobulintais recepto ingredientais. Tai mano mėgstamas "greitas vištienos receptas", kuriame vištienos nereikia prieš kepant marinuoti, o susidaręs padažas tiesiog naudojamas patiekalui ir garnyrui pagardinti. Apie 10 min. mėsytė kepa keptuvėje, po to pilami skysčiai ir dar 30 min. troškinama po dangčiu - būtent tiek laiko užtrunka paruošti garnyrui ir salotoms, bei stalui padengti. Iškepusi vištiena sultinga, su ruda odele, maloniai kvepia česnaku, o keptuvėje susidaręs geltonas padažiukas naudojamas bulvėms, makaronams ar kitam garnyrui aplieti. 

Šafranas, kaip ir alyvuogės,  pamilstamas ne "iš pirmo ragavimo", pradžioje atrodo keistas skonis, po to drįstama jo paragauti dar kartą, po to jo psiilgstama, na o galiausiai be jo neįmanoma gyventi. Kas nežino šafrano prieskonio skonio, tai pirmąkart ruošiant šios vištienos padažas gali atrodyti labai specifiškas, primenantis cheminius vaistus. Tad geriau pradėti nuo derinimo šafrano kartu su cinamonu. O vėliau galima cinamono kiekį mažinti, arba visai be cinamono troškinti vištieną. 

Paruošimui reikia turėti keptuvę su dangčiu.

Produktai:
  • 0,7 kg vištienos mėsos gabalų: krūtinėlės puselių, kulšelių, šlaunelių (gali būti su kaulu, su odele)
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 10 vnt. česnako skiltelių
  • 1 visa džiovinta čilė (aš naudoju 2-3 mažulytes čiles "piquin")
  • 1/2 stiklinės (120 ml) balto vyno
  • žiupsnelis (1/4 arb. š.) šafrano
  • 1/2 arb. š. cinamono miltelių - nebūtinai
  • 1 lauro lapas
  • 30 g sviesto - nebūtinai 
  • sauja susmulkintų petražolių - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Vištienos gabalus nuplauname, nusausiname ir pasūdome iš visų pusių. 
  2. Virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Kepame vištieną apie 5 min. kol vienas mėsos šoniukas gražiai paruduos. Apverčiame mėsos gabalus ant kitos pusės, pridedame česnako ir čilės pipirų, kepame dar 5 min.
  3. Pilame keptuvėn vyno, pridedame šafrano ir lauro lapą, uždengiame keptuvę dangčiu ir virš mažytės liepsnos toliau kunkuliuojame dar 30 min.
  4. Padažas turi nugaruoti pro keptuvės dangčio plyšius maždaug iki pusės. Prieš kepimo pabaigą padažą galima pagardinti sviestuku.
  5. Prieš tiekiant į stalą iš patiekalo pašaliname lauro lapą ir čiles; mėsytę apibrastome susmulkintomis petražolėmis. 











P.S. Jei padažui nadojamas prastas vynas, tai ir padažo skonis bus prastas. Aš visada patiekaluose naudoju tokį vyną, kurį geriame prie vakarienės.

    7 komentarai:

    1. Segebute, tikras gardumėlis, taip viskas paprasta, pasidalinsiu tavo receptu su savo šeima ;)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Ačiū, Mindaugai. Linkėjimai šeimynėlei!

      AtsakytiPanaikinti
    3. Kaip tik turiu sūryme pamerkus vištos kulšelių, pasinaudosiu idėja vyno įpilt ir šiandien pagaminsiu, nors šafrano neturiu. Jaukiai ir kvapniai atrodo nuotraukos. Taip namais kvepia.. :)Ačiū.

      AtsakytiPanaikinti
    4. Labai skaniai padažiukas atrodo, skaičiau pakartotinai, ar tikrai grietinėlės nedėjai:)))

      AtsakytiPanaikinti
    5. Grietinėlės nepyliau, šafranas gražiai geltonai nudažė padažą. Gana skystas padažiukas toks gaunasi. Jei kam patinka tirščiau, galima prieš pilant į padažą 1/2 stiklinės vyno išmaišyti 1 arb. š. miltų, arba 1/2 arb. š. krakmolo.

      AtsakytiPanaikinti
    6. Anonimiškas7/09/2015

      Išmėginta! Visai šeimai labai patiko. Ačiū!

      AtsakytiPanaikinti
    7. Paprasta pagaminti ir taip skanu!!!

      AtsakytiPanaikinti