Puslapiai

2010-12-15

Sausainiai "Šoko-pekanai"


Pateikiu dar vieną tetos Halinos šedevrą. Kadangi tetai arti 90 metų, jos receptus priskiriu prie senoviškų ir amžiais patikrintų. Šiuos sausainius reikia slėpti nuo vaikų ir suaugusių, ypač prieš vakarienę, mat jie turi rizikos "susivalgyti" akimirksniu. Sausainiai  tiesiog tirpsta burnoje, dar vieną bekramtant ranka siekia kito. Labai pavojinagai skanūs ir elegantiški sausainiukai-rutuliukai. Tešlą būtinai reikia paruošti dieną prieš kepant!

Šis tešlos receptas - be kiaušinio, įsidėmėkite ateičiai, jeigu turite šeimoje ar darugų tarpe asmenų, alergiškų kiaušiniams. 

Kepimui prireiks sausainiams skirtos kepimo blėkutės, pergamentinio popieriaus, kulinarinio teptuko, nedidelio metalinio ar keraminio dubenėlio - kiek didesnio nei virdulio dangčio anga, padėklo, kuris tilptų į šaldymo kamerą.  

Išeiga maždaug 45-48 kaštono dydžio sausainiai. 

Produktai:
  • 2 puodeliai (230 g pakuotė) išgliaudytų ir susmulkintų pekano/karijų riešutų (galima naudoti graikinius, bet su pekanais skaniau)
  • 2 puodeliai (460 ml) aukščiausios kokybės kvietinių miltų (kaip King Arthur Flour - turtingi glitimu miltai)
  • 220 g sviesto, kambario temperatūros
  • 1/4 arb. š. druskos
  • 1/4 puodelio (60 ml) rudo cukraus
  • 1/4 puodelio (60 ml) balto cukraus
  • 100 g tamsaus šokolado
Paruošimas:
  1. Pirma diena. Riešutus sukapojame iki smulkios, bet rupios konsistencijos, riešutai neturi būti kaip miltai.
  2. Dubenyje gerai ištriname sviestą su druska ir cukrumi. Suberiame riešutus ir miltus, gerai išmaišome, išminkome tešlą.
  3. Tešlą glaudžiai apdengiame sviestiniu popieriumi arba maistine plėvele ir paliekame nakčiai šaldytuve.
  4. Antra diena. Prikaitiname 150°C (300°F) orkaitę.
  5. Iš šaltos tešlos rankomis ridename maždaug kaštono didumo labai lygaus paviršiaus rutuliukus. Juos dedame ant kepimo skardos (padengtos silikoniniu lakštu arba kepimo popieriumi), paliekant 3-5 cm tarpus.
  6. Kepame orkaitėje 30 minučių. Iškepę sausainiai bus labai trapūs. Pirma sausinius ataušiname kambario temperatūroje ir tik tada juos mentele atsargiai nukeliame nuo skardos. Kartojame kepimą su likusia tešla (man visada gaunasi 2 skardos sausainių po maždaug 24 vnt.)
  7. Šokoladą ištirpiname dubenėlyje virš virdulio garų (virdulį kaitiname virš minimalios liepsnos). Dviem vienos rankos pirštais laikydami sausainio vieną pusę, šokoladuotu teptuku aptepame kitą pusę. Arba tiesiog nardiname rutuliukų puseles į skystą šokoladą ir šiek tiek nuvarviname. Tokius, pusiau šokoladuotus, sausainius-rutuliukus dedame ant pergamentiniu popieriumi padengto padėklo ir šaldome šaldiklyje apie 20 minučių.
  8. Šie sausainiai, laikomi kambario temperatūroje, išlieka švieži iki savaitės, o šaldytuve - mėnesį, - aišku su sąlyga, kad tuose namuose niekas šaldytuvo durų nevarsto kas 10 min.
Tešlos kamuoliukai pasiruošę keliauti orkaitėn. 

Belgiškas tamsus šokoladas tirpsta indelyje virš virdulio garų.

Šokoladuotu teptuku aptepame sausainių puseles.

"Šoko-pekanai" pasiruošę kelionei į šaldiklį.

P.S. "Šoko-pekanai" įsodinti į mažus gofruotus keksiukų popierėlius ir supakuoti dėžėlęje - tai puiki dovana mylimam asmeniui. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą