Puslapiai

2012-12-18

Rusiškas "Vinegretas"



Tai labai paplitusi Rusijoje veganiška mišrainė. Man šis patiekalas patiko nuo vaikystės, "Rusišką vinegretą" nuolat šventėms arba žiemos savaitgaliui ruošdavo mano amžinatilsė Sibiro močiutė. Dabar aš labai retai ruošiu šią mišrainę, nes ją valgome tik aš ir MB, vaikai niekaip neprisivilioja prie jos.
Ši mišrainė skanesnė, jeigu naudojami burokėliai saldūs, mišrainėje turi dominuoti burokėlių ir morkų saldumas, svarbu patiekalo nepersūdyti. Rauginti agurkai arba kopūstai suteikia patiekalui sūriai-rūgščių akcentų. Dažnai šiam receptui papildomai naudojami virti arba konservuoti žirneliai ar pupelės - toks patiekalas bus sotesnis, bet man skaniau be jų. Viskas priklauso nuo valgytojų skaičiaus ir alkanumo - jeigu mišrainės pagaminome nedaug, tai pridėtas indelis pupelių ar žirnelių padidins mišrainės kiekį, pasotins daugiau valgytojų.
Ši mišrainė tik pagaminta - labai graži marga, o palikus šaldytuve skoniams persisunkti per naktį - visos daržovės nusidažo burokėlių spalva.
Paruošimui reikia turėti salotų dubenį. Išeiga 10 porcijų.
Produktai:
  • 2-3 vnt. (400 g) orkaitėje keptų arba virtų burokėlių
  • 4-6 vnt. morkos
  • 4 vnt. bulvės
  • 1 vnt. (150 g) nedidelis svogūnas
  • 300 g raugintų arba marinuotų agurkų, arba raugintų kopūstų
  • 400 g virtų žalių žirnelių arba pupelių (gali būti konservuoti) - nebūtinai
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 3 Valg. Š. saulėgrąžų aliejaus
Paruošimas:
  1. Bulves nuplauname ir verdame su lupenomis 20 min.* Morkas nuplauname ir verdame su lupenomis apie 13 min.* Išvirusias daržoves ataušiname sausai, t.y. išpilame visą vandenį ir paliekame aušti atvirame inde, kad laisvai garuotų.
  2. Supjaustome burokėlius, bulvės, morkas ir agurkus 5 mm kubeliais. Jeigu naudojame raugintus kopūstus - juos susmulkiname peiliu ant lentutės.
  3. Visus mišrainės produktus, prieskonius ir aliejų dubenyje išmaišome ir paliekame šaltai 2-12 val. skoniams persisunkti. 
  4. Ši mišrainė skanesnė kambario temperatūros. Labai tinka su pilkos neutralaus skonio kviečių-rugių duonos riekele.
* - virimo laikas pradedamas skaičiuoti nuo skysčio užvirimo (burbuliavimo) pradžios.



7 komentarai:

  1. Anonimiškas12/19/2012

    Pati skaniausia mišrainė iš vaikystės, be svogūnų ir būtinai su pupelėmis. Dabar jau su svogūnais būtinas Kūčių vakarienės patiekalas.
    Mona

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas12/20/2012

    labai labai skanu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Auksinis kardas1/27/2013

    Labai gražiai rašote. Ir skaniai, gailiuosi, kad aplinkui nesimato šio nuostabaus vinegreto. Bet verda barščiai, per juos ir užklydau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas10/19/2014

    burokelius dedant atskirai reikia sumaisyti su slakeliu aliejaus ir tik tada deti prie bendros mases, tada burokeliai nedazys visu produktu raudonai, o misraine ir liks naturaliai spalvota, visos spalvos isliks tokios kokios ir yra.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas2/14/2023

    Čia mišrainė, ne padažas!!! https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vinaigrette

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas12/30/2023

    Bandysim

    AtsakytiPanaikinti