Puslapiai

2011-05-17

Krok misje

Prancūziškas labai sūriškas karštas sumuštinis "Croque Monsieur". Ypatingai sotus patiekalas, tinka pusryčiams arba priešpiečiams.
Pagal Mindaugą ruošiau du variantus, su grybais ir pelėsiniu sūriu, bei su kumpiu. Esmė - nesuskubinti, "Bešamelio" padažą pamažėle kaitinant ir inirtingai maišant sutirštinti iki vientisos masės be gumuliukų, napagailėti tarkuoto sūrio, nepatingėti išlaukti 15-17 min., kol "Krok-misjukai" kepa orkaitėje.
Man pasirodė perdaug darbo "Krok misje" ruošti pusryčiams: sugaišau visą pusvalandį, per tą laiką vaikai jau javainių prisivalgė. Be to, pelėsinio sūrio variantas vaikams nepatiko. Visai kita kalba buvo priešpiečių metu, kai iškepiau "Krok misje" su kumpiu. Vaikams ir MB labai patiko, užsakė, kad ateity ruoščiau juos vėl.

Mano naudotos duonos riekės buvo milžiniškos, skardoje tilpo tik 6. Mažesnių duonos riekučių prireiks 8. Kadangi vienam "Krok-misje" pagaminti naudojamos 2 duonos riekutės, tai išeiga bus 3-4 porcijos. Aprašytas produktų kiekis skirtas vienam variantui ruošti.
Trumpas video instruktažas yra čia: FrenchCuistot.
Produktai:
  • 6-8 riekutės kvietinės forminės duonos
  • 100 g tarkuoto Parmezano (Parmigiano-Reggiano) arba Džiugo sūrio
     Bešamelio padažui
    • 1 valg. Š. sviesto
    • 1.5 valg. Š. kvietinių miltų
    • 1 stiklinė (250 ml) pieno
    • 200 g Gruyere arba Mozzarella sūrio
    Bešamelio padažo pagardai, nebūtinai, bet skaniau:
    • 1/2 arb. š. druskos
    • 1-2 arb. š. vyno acto (5% stiprumo)
    • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
    • 1/8 arb. š. muškato riešuto tarkučių
    • 1 skiltelė česnako, pertrinta

    Įdaras  #1:
    • 3-5 balti pievagrybiai
    • 100 g pelėsinio sūrio, aš naudojau Rosenborg griežinėlius
    Įdaras  #2:
    • 1/2 arb. š. dižono garstyčių - nebūtinai
    • 100 g kumpio / bekono / Prosciutto
    Paruošimas:
    1. Paruošiame 200 C (400 F) laipsnių orkaitę. 
    2. Pirmiausia ruošiam "Bešamelio" padažą. Nedideliame puode arba keptuvėje įkaitiname sviestą, jame nuolat maišant pakepiname miltus. Pilame pieno, įnirtingai maišant mišinį užviriname ir toliau maišant verdame apie 2-5 min., kol mišinys sutirštės. Pridedame pasirinktų prieskonių, tarkuoto sūrio, išmaišome ir nukeliame nuo liepsnos. Vėsdamas "Bešamelis" dar labiau sutirštės.
    3. Skardoje išdeliojame duonos riekutes. Paskrudiname paruoštoje orkaitėje viso 5 min., vidury kepimo riekutes apverčiame.
    4. Pagal #1 įdaro variantą: ant pusės duonos riekučių išdėliojame plonais griežinėliais supjaustytus pievagrybius, juos uždengiame plonyčiais pelėsinio sūrio griežinėlias arba trupiniais, užvožiame kita duonos riekute.

      Pagal #2 įdaro variantą: 3-4 duonos riekutes aptepame garstyčiomis arba/ ir nedideliu kiekiu "Bešamelio" padažo, pabarstome susmulkintų kumpio šmotelių, užvožiame kita duonos riekute.
    5. Dvigubos duonos sumuštinius dedame ant skardos, viršų dosniai aptepame "Bešamelio" padažu, apibarstome Parmezano / Džiugo sūrio tarkiais ir šauname į orkaitę 15 min.
    6. Pateikiame kartu su salotomis, šalia puodelio kavutės ar arbatos.













    P.S. Jeigu ruošite iškart 2 įdaro variantus, tai duonos riekučių bei "Bešamelio" padažo reikės naudoti dvigubai daugiau, negu nurodyta recepte.




    "Croque" įdarų receptai:
    1. Tradiciškas Croque Monsieur: "Dijon" garstyčios, kumpis ir "Gruyere" sūris, "Bešamelio" padažas.
    2. Croque Champignon:  majonezas, grybų griežinėliai, pelėsinis sūris, "Bešamelio" padažas.
    3. Croque-Pomme: majonezas, ploni obuolio griežinėliai, šalavijo lapeliai, kumpis, "Cantal" sūris, "Bešamelio" padažas.
    4. Croque Madame: "Dijon" garstyčios, vištienos krūtinėlė, "Gruyere" sūris, vietoj "Bešamelio" padažo uždedamas keptas kiaušinis. 
    5. Croque Provencal: prieskoninių žolelių majonezas,  pomidoro griežinėliai, kumpis, "Raclette" sūris, "Bešamelio" padažas.
    6. Croque Tartiflette: "Dijon" garstyčios, kepti bulvių griežinėliai, kumpis, "Reblochon" sūris, "Bešamelio" padažas.

    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą