Puslapiai

2011-02-17

Rūgštėlynė su ir be rūgštynių

Kas mėgsta rūgštynes, supras mano troškimą. Papildoma priežastimi ieškoti būdų gerai rūgštėlynei išvirti vidury žiemos, krašte, kur niekas neaugina rūgštynių, tapo ir tai, jog mano vienas vaikas šią sriubą labai mėgsta. O juk motiniška meilė ir išmonė - beribės.

Rūgštynės turtingos oksalio rūgštimi, vitaminais, jos žinomos dėl savo priešuždegiminių ir kvėpavimo takus gydančių savybių, iš jų pagaminami nuostabūs padažai... O kai rūgštynių nėr, jų puikiu pakaitalu tampa špinatai su cirinos sultimis. Špinatai - burokėlių lapų giminaičiai, turtingi ta pačia oksalio rūgštimi, skatina organizmo apsivalymą, padeda žarnyno veiklai. Špinatai yra puikus šaltinis vitaminų A, B komplekso, C, E, K, karotino, folio rūgšties, magnio, kalcio, geležies, jodo, magnio, fosforo, kalio, natrio, ir kitų vertingų mikroelementų bei amino rūgščių.

Oksalio rūgštis - labai sveika organiniame pavidale; tačiau apdorota termiškai, ji tampa neorganiška ir kenksminga, iš čia inkstų akmenligė, geležies ir kalcio trūkumas. Todėl nepatartina rūgštynių ir špinatų virti. Užtenka lapelius tik įmesti į karštą sriubą ir palaikyti po dangčiu 10 min. Jie suminkštės, pasklis lapelių skonis ir netgi spalva pasikeis iš žalios į samaninę.

Išeiga 6-8 porcijos. Paruošimui reikia turėti 3-4 litrų puodą.
Produktai:
  • 2 valg. Š. sviesto arba aliejaus
  • 1  svogūnas
  • 2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 lauro lapeliai
  • 2 bulvės
  • 2 morkos
  • 2 kiaušiniai
  • 170-200 g rūgštynių arba špinatų
  • 1/2 citrinos - tik jei naudojame špinatus
Paruošimas:
  1. Puode virš vidutiniškos liepsnos, riebaluose pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną iki auksinės spalvos - maždaug 3 min., pasūdome, papipiriname. Pilame 2/3 puodo turinio vandens, pridedame lauro lapelius ir užviriname vegetarišką sultinį.
  2. Nuskutame bei smulkiais kubeliais supjaustome bulves ir morkas, sudedame į sultinį, paverdame 15 minučių. 
  3. Kiaušinius įmušame į puodelį ir truputį išplakame šakute, kad baltymai gerai susimaišytų su tryniais. Šį išplaktą mišinį pilame į verdančią sriubą ir viską gerai išmaišome. Karštame skystyje kiaušinis pavirs mažais balsvais krislelais.
  4. Stambiai (2-3 cm) supjaustome rūgštynes arba špinatus, mažesnių lapelių nepjaustome. Išjungiame sriubą, sumetame žalumynus. Jeigu naudojame špinatus, į sriubą išpaudžiame citrinos sultis, puodą uždengiame dangčiu ir paliekame 10-15 min. skoniams ir aromatams pasiskirstyti.
  5. Pateikiame sriubą pagardinę grietine, pabarstę sukarpytų petražolių ar krapų, šalia riekutės juodos duonos arba su skrebučiais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą